Із 1 травня обміняти старі лампи можна буде лише в Харкові та інших обласних центрах

Програма обміну дятиме до кінця травня.

У Харківській області вже обміняли 860 000 ламп.

Із 22 березня в Україні почали скорочувати кількість відділень «Укрпошти», де можна буде обміняти лампи розжарювання на енергоощадні LED-лампи. З 1 травня обмін ламп проходитиме лише у містах-мільйонниках та обласних центрах. 

«У найвіддаленіших селах, які до проєкту обміну жарівок на енергозберігаючі лампи долучилися нещодавно, обмін триватиме до кінця квітня. А вже з 1 травня обміняти старі лампи розжарювання на світлодіоди можна буде у 23 відділеннях в містах-мільйонниках та обласних центрах країни, де зберігається найбільший попит і потреба», — розповіли в «Укрпошті».

Оператор поштового зв’язку пояснив, що скоротити кількість відділень, де можна обміняти лампи, вирішили через зменшення темпів обміну. Станом на 22 березня в Україні обміняли близько 14 мільйонів ламп, в обміні взяли участь майже три мільйони громадян.

Найбільше ламп обміняли у Київській області — майже два мільйони. На другому місці знаходиться Дніпропетровська область із 1,4 мільйона обміняних ламп, на третьому Львівська — 1,1 мільйона ламп. На Харківщині обміняли 860 000 ламп, на Одещині — 810 000, у Вінницькій області — 730 000, в Черкаській — 510 000 ламп.

За інформацією «Укрпошти», пік обміну припав на другий тиждень лютого. Тоді кількість ламп, яку видали в день, склала 550 000. За останній тиждень видають від 100 000 до 200 000 ламп на день. На сьогодні в усіх населених пунктах ще доступні 11 мільйонів ламп для обміну. Їх вистачить для близько 2,2 мільйона домогосподарств. Обміняти їх можна до кінця травня.

«Ураховуючи це, та намагаючись оптимізувати процеси обміну, спільним рішенням всіх партнерів програми було прийнято рішення поступово скорочувати кількість відділень «Укрпошти», в яких можна обміняти лампи розжарювання. Перевірити наявність відділень, в яких можливо здійснити обмін ламп, можна за допомогою застосунку «Дія» або на сайті Укрпошти в розділі новин», — пояснили в «Укрпошті».

Наразі відділення, де за останні тижні суттєво скоротилися темпи обміну ламп, будуть працювати у звичайному форматі (надання поштових і фінансових послуг). Центральні відділення й ті, де активно обмінюють лампи, продовжать видавати нові лампи.

Як писав KharkovNEWS.info, за перший місяць дії програми українці обміняли 1,5 мільйона ламп розжарювання на LED-лампи. Харків’яни принесли для обміну 91 000 ламп. 

Джерело

Новости Харькова