«Інвестуйте у Харків». У Києві проходить форум щодо майбутньої відбудови Харкова

У чотирьох панелях беруть участь представники муніципалітету, державної влади, харківського великого бізнесу і народні депутати.

Уперше про майбутню відбудову Харкова говорять на національному рівні, але поза межами міста — у Києві.

На форумі Restart. Kharkiv Ігор Терехов повідомив, що усі міста уже почали конкуренцію за майбутніх інвесторів і пообіцяв, що «він і його команда» будуть супроводжувати кожного потенційного інвестора.

У залі потенційних інвесторів немає. Це скоріше презентація для тих, хто може зацікавитися післявоєнною відбудовою Харкова. Представники Уряду запрошують усіх уже зараз, а не після перемоги України з урахуванням того, що Харків межує з Україною, і це назавжди.

«Я прошу інвесторів. Інвестуйте у Харків, інвестуйте у Харківщину. Там 500 000 переселенців. Це величезний потенціал у місто. УВКБ ООН. Будь ласка, не зменшуйте допомогу. Я вірю у Харків, учителів, лікарів, усіх, хто бореться у цьому місті», — сказала міністр з питань реінтеграції Ірина Верещук.

Народний депутат, керівник фракції «Слуга народу» у Верховній Раді Давид Арахамія пропонує інвесторам заходити до Харкова саме зараз.

«Враховуючи місзнаходження Харкова, це привабливий ринок для інвесторів. Але страх, що він розташований біля кордону, були великим. Але серед інвесторів є поняття «великий ризик — велика винагорода». Перший інвестор — це держава, вона буде грати вирішальну роль. З Харкова у нас велика кількість депутатів, і це потужне лобі. З точки зору приватних інвесторів, Харків привабливий. Я говорю інвесторам: заходить бізнес, що коштує 1 долар. Як тільки війна скінчиться, він коштуватиме три долари, а коли ми вступимо до ЄС, — п`ять доларів», — сказав Арахамія. 

Харківський міський голова Ігор Терехов запевняє інвесторів у тому, що влада у місті «відкрита і чесна». Чи будуть створювати у місті якісь особливі умови для залучення бізнесу, про це не йшлося. Економічна модель бачення Харкова розробляється разом із архітектурним бюро Нормана Фостера, запевняє Терехов.  

«Ми хочемо і бажаємо, щоб інвестор приходили і вкладали кошти. Харків достойний того, щоб у нього вкладали інвестиції. Коли інвестори міркують, вкладати чи не вкладати кошти, то задають питання: навіщо вкладати у Харків? Я хочу відповісти: потрібно вкладати кошти уже зараз, незважаючи на те, що йде війна. Перш за все, потенціал міста — це наші люди, шалений кадровий потенціал. Такого немає у жодному місті України. У наших вишах до війни навчалося близько 300 000 студентів. І зараз виші працюють. У нас чітке бачення майбутнього, чіткий план дій», — повідомив Терехов.

Голова ХОВА Олег Синєгубов присутній на форумі дистанційно. В онлайн-форматі він подякував усім, хто допомагає відновити регіон і сказав, що сподівається на те, що у майбутньому для бізнеса, що працюватиме у Харківській області, введуть пільгове кредитування.

Попереду на форумі чотири панелі: стратегія розвитку, IT-індустрія, прозорість роботи муніципалітету, інвестиції у Харків.

Як писав KharkovNEWS.info, 19 вересня у Києві відбудеться інвестиційний форум Kharkiv Restart. Подію ініціювала Харківська міська рада. На форумі очікують інвесторів, зокрема серед гостей Харківський міський голова сподівався побачити представників великого бізнесу, зокрема компанії Philip Morris (яка відкриває альтернативне виробництво на Заході України, а в Харкові фабрика зупинена) і McDonald’s.

Джерело

Новости Харькова