Інсульт –одна з головних причин втрати працездатності

Інсульт – це важке захворювання, яке виникає, коли кровоносна судина, що переносить життєво необхідні кисень та поживні речовини до головного мозку, закупорюється тромбом або розривається. Через це клітини певної частини мозку гинуть і це призводить до смерті людини або інвалідизації.

Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), інсульт – друга причина смерті людей старше 60 років і п’ята – серед людей віком 15 – 59 років. Щороку понад 100 тисяч українців втрачають життя через інсульт, третина з них – молодше 65 років. Тяжкі наслідки інсульту лягають тягарем не лише людину, яка переносить захворювання, а й на членів родини та суспільство загалом.

Існує декілька видів інсультів:

Ішемічний – 85% усіх інсультів – виникає при закупорці кровоносної судини, що постачає кров до мозку. Геморагічний – 15% усіх випадків – виникає, коли розривається ослаблена судина, при цьому кров потрапляє в навколишні тканини мозку та стискає їх. Часто це буває при неконтрольованому підвищеному артеріальному тиску.

Основні симптоми інсульту, які має знати кожен:

– нерозбірлива мова або нерозуміння слів

– асиметрія обличчя

– запаморочення, втрата рівноваги

– погіршення зору – в одному чи обох очах

– слабкість чи оніміння кінцівок, частіше з однієї сторони.

Розпізнавши хоча б один із симптомів інсульту, дійте чітко та швидко за таким алгоритмом:- негайно викличте бригаду екстреної медичної допомоги – телефонуйте 103- розкажіть диспетчеру про характерні симптоми інсульту у людини- дозвольте госпіталізацію постраждалого у профільний заклад охорони здоров’я, який забезпечений необхідним обладнанням та мультипрофесійною командою.Такі дії сприятимуть зменшенню смертності та інвалідизації, збереженню якості життя людини. Як знизити ризик розвитку інсульту- Неконтрольована артеріальна гіпертензія є основною причиною інсульту. Тож контролюйте рівень артеріального тиску – знайте свої показники, ведіть щоденник вимірювань, своєчасно звертайтесь до лікаря та приймайте медичні препарати за його призначенням;- Наявність цукрового діабету також підвищує ризик розвитку інсульту. Оскільки багато людей з діабетом мають надлишкову масу тіла, артеріальну гіпертензію та високий рівень холестерину в крові. Візьміть під контроль рівень цукру та холестерину – співпрацюйте зі своїм лікарем, проходьте обстеження, дотримуйтесь призначеного лікування. – Люди із наявними серцево-судинними захворюваннями – ішемічною хворобою серця, серцевою недостатністю, порушенням серцевого ритму тощо – мають більший ризик розвитку інсульту, ніж люди без цих захворювань. Тримайте свої серцево-судинні захворювання під контролем;- Відмовтесь від вживання тютюнових виробів. Нікотин у сигаретному димі пошкоджує ваше серце та судини, що робить вас більш сприйнятливими до інсульту. – Будьте фізично активними. Приділяйте принаймні 150 хв на тиждень аеробній активності помірної інтенсивності – швидка хода, аквааеробіка, теніс, їзда на велосипеді, плавання. Виконуйте вправи для зміцнення м’язів, щонайменше 2 рази на тиждень Але якщо ви маєте хронічні захворювання, надмірну масу тіла чи низьку рухову активність в минулому, обов’язково проконсультуйтесь зі своїм лікарем стосовно типів та обсягів активностей, які б вам підходили;- Відмовтесь від вживання алкоголю. Пам’ятайте про те, що безпечної дози алкоголю не існує. Вживання алкоголю провокує підвищення артеріального тиску та розвиток інсульту;- Обирайте здорову їжу. Споживайте 400-600 г свіжих овочів та фруктів на добу. Обмежте вживання їжі з високим вмістом насичених жирів і трансжирів – фастфуд, випічка, смажені страви, копченості. Не вживайте солодкі напої. Обмежте вживання солі до 1 ч. ложки на добу. Будьте свідомими та відповідальними за своє здоров’я – проходьте необхідні обстеження, дотримуйтесь призначеного лікування. І пам’ятайте, запобігти інсульту легше, ніж його лікувати та долати негативні наслідки! Дотримуйтесь засад здорового способу життя.Час обирати здоров’я!

Джерело

Новости Харькова