Імені Дані Дідіка. Харківській школі вкотре збираються присвоїти ім’я юного патріота

Данило Дідік загинув під час теракту біля Палацу Спорту 22 лютого 2015 року.

Харківський міський голова Ігор Терехов дав доручення перейменувати школу № 11 на честь 15-річного Дані Дідіка, який загинув під час теракту біля Палацу Спорту майже вісім років тому.

Петиція про присвоєння школі імені юного патріота ще у 2018 році набрала 5 000 голосів. Тоді ще міський голова Геннадій Кернес пообіцяв провести громадські слухання та ухвалити рішення в залежності від результатів. Але нічого зроблено не було. Тепер ця тема знову актуальна.

Із третьої спроби

На сесії міськради 25 січня Харківський міський голова Ігор Терехов дав доручення секретарю міськради Олександру Новаку та голові департаменту освіти Ользі Деменко підготувати  проект рішення про перейменування харківської школи № 11 на честь Дані Дідіка. Про це повідомив депутат міськради Ігор Черняк.

«Сподіваюсь, що рішення буде підготовлено і прийнято вже на наступній сесії міськради», — написав депутат на своїй сторінці у Facebook.

15-річний учень школи №11 Данило Дідік загинув під час Маршу Єдності 22 лютого 2015 року разом з іще трьома учасниками заходу. Ідея назвати його іменем школу існує не перший рік. У лютому 2018 року на сайті міськради з’явилася відповідна петиція. Вона набрала необхідні 5000 підписів лише за тиждень, і тодішній міський голова Геннадій Кернес мусив її розглянути. Він пообіцяв винести пропозицію на громадське обговорення.

«Ініціативу щодо присвоєння імені Данила Андрійовича Дідіка комунальному закладу «Харківська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 11 із поглибленим вивченням окремих предметів Харківської міської ради Харківської області» буде внесено на розгляд Міської комісії з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища для підготовки відповідних рекомендацій із цього питання», — написав у відповіді мер.

Цього не сталося. Навесні 2021 року вже новий міський голова Ігор Терехов пообіцяв повернутися до цього питання і таки провести громадське обговорення. Але цього так і не сталося, тому рідні Дані не дуже вірять, що вийде цього разу.

Даня Дідік з батьком Андрієм. Фото з сімейного архіву

«Ініціатива про перейменування школи йде не від нас. Для родини це нічого не змінить, але ми вдячні тим людям, які несуть пам’ять про Даню. Не можу сказати, чи буде щось зроблено цього разу. Позицію сім’ї міська рада знає. Треба просто почекати. У 2018 році Геннадій Кернес так само надавав розпорядження підготувати документи, але нічого не було», — прокоментував KharkovNEWS.info батько Дані Дідіка Андрій.

Люди, які підтримують ініціативу, вже почали обговорювати в соцмережах, як саме треба назвати школу — імені Дані Дідіка чи імені Данили Дідіка. Але батько юного героя схиляється до першого варіанту — бо саме так його називали рідні, друзі, однокласники та вчителі.

Необхідно пройти процедуру

У педагогічному колективі школи №11 не підтримують ідею назвати її на честь Дані Дідіка, хоча в навчальному закладі  постійно проходять заходи у пам’ять про нього, наприклад, ініційований учнями  благодійний аукціон «Баш на баш». У 2018 році на фасаді школи з’явилася меморіальна дошка на честь Дані та ще одного учня 11-ї школи, Василя Мельникова, десантника, який загинув під час тренувального стрибка, рятуючи свого товариша. 

Меморіальна дошка на 11-й школі. Фото: KharkovNEWS.info.

На думку директорки школи Світлани Проценко, школа №11 має лишатися без імені.

«Я вважаю, що школам взагалі не треба присвоювати будь-які імена. Школа — це місце, де навчається дуже багато дітей різних поколінь. Війна триває, і ми не знаємо, що може статися з нашими учнями. І поряд з Данею ми вчили, вчимо та вчитимемо ще дуже багато дітей, яких ми захочемо пам’ятати, які здійснять чи здійснили героїчні вчинки. Мені дуже боляче про це говорити, але в часи, які минули після вторгнення, загинуло декілька наших учнів на фронті, захищаючи Україну», — розповіла Світлана Проценко у коментарі KharkovNEWS.info.

Директорка школи №11 проти того, щоб присвоювати їй ім’я. Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info

Однієї політичної волі керівництва міста для того, аби дати школі ім’я, недостатньо. Необхідно пройти процедуру, передбачену законом «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій». Перш за все, потрібно провести громадського обговорення. Під час війни будь-які масові акції, зокрема громадські слухання та обговорення, заборонені, але закон не забороняє провести їх онлайн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харкові утворили початкові школи, ліцеї та гімназії

Саме так останнім часом проходять публічні обговорення з приводу перейменування вулиць у громадах Харківської області: міська чи селищна рада збирає пропозиції від жителів через електронну пошту чи спеціальну форму на сайті, потім їх розглядає топонімічна комісія та готує пропозицію, і вже на сесії депутати місцевої ради ухвалюють остаточне рішення. 

За законом, громадські обговорення можуть тривати до двох місяців, тож на наступну сесію міськради проект присвоєння імені школі №11 навряд чи встигнуть підготувати.

Джерело

Новости Харькова