«Їм треба багато уваги»: ексвійськовий пілот з Канади доглядає врятованих тварин у Харкові

За інформацією: Суспільне Харків.

Колишній військовий з Канади Брюс Перрі доглядає за тваринами у Харкові, січень 2023 рік. Фото: Суспіьне Харків

Колишній військовий пілот США Брюс Перрі приїхав з Канади, де жив останнім часом. В Україні чоловік вдруге від початку повномасштабного вторгнення: спочатку допомагав волонтерам забезпечувати військових, потім його запросили до громадської організації "Порятунок тварин Харків".

Собачник з дитинства

75-річний волонтер Брюс Перрі доглядає тварин, яких привезли з гарячих точок України. Щодня вигулює шість-сім собак, розповідає канадець.

"Я люблю вигулювати їх. Для цуценят дуже важливо отримувати багато людської уваги. Інакше вони будуть налякані й будуть нападати. Це добре і для мене, це покращує моє самопочуття. Вони особливі, ви знаєте? Всі собаки потрапляють до раю. Не всі люди потрапляють до раю", — говорить Брюс.

Колишній військовий з Канади Брюс Перрі вигулює врятованих собак у Харкові, січень 2023 рік. Фото: Суспіьне Харків

Брюс — колишній військовий пілот США. В Україну вирішив їхати одразу, як почув новини про початок повномасштабного вторгнення. Хотів потрапити на фронт, та йому двічі відмовили.

"Тому я був засмучений… У мене чотири собаки в Канаді. Я собачник з дитинства. І коли запросили до "Порятунку тварин", я сказав — добре, я піду туди. І тепер я тут. З цими цуценятами", — говорить Брюс.

Колишній військовий з Канади Брюс Перрі доглядає врятованих собак у Харкові, січень 2023 рік. Фото: Суспіьне Харків

"Важливо розповісти, що побачив"

Канадець помічає поступовий спад інтересу до війни у своїй та сусідній країнах.

"Це зовсім інша річ для людей з Канади, Америки дивитися телевізор і читати новини. І на початку кожного дня це був топ новин: "Україна", "Росія", "Війна". А вже через місяць — "Футбол", а потім "Україна", ще декілька місяців опісля — "Футбол", "Трюдо й уряд", а внизу — "Україна".

Саме тому важливо розповідати своїм землякам про особистий досвід у Харкові, говорить волонтер.

"Важливо приїхати сюди, а потім повернутися і розповісти, що ти бачив. Ти знаєш, що долають ці люди: без електрики, води, опалення, "бах-бах", повітряна тривога увесь час. Це жахливо. Коли я повернувся, у мене в аудиторії було 200 людей, і я їм усе розповів, що побачив", — говорить Брюс.

Колишній військовий з Канади Брюс Перрі доглядає за тваринами у Харкові, січень 2023 рік. Фото: Суспіьне Харків

З часом канадець звик до постійних повітряних тривог та вибухів, які лунають у місті.

"Я пам'ятаю першу ніч у Харкові, коли була ракетна атака, і були вибухи. Я взув чоботи, натягнув куртку і пішов спати в одязі, поруч стояв рюкзак. Я був готовий йти, якщо бомба влучить поруч, або мені треба буде допомогти комусь. Але зараз я звик просто йти спати", — каже Брюс.

Про догляд за тваринами

Нині у ветклініці громадської організації "Порятунок тварин Харків", в якій допомагає Брюс, лікують 82 тварини, серед яких собаки та коти, розповідає представниця організації Ярина Вінтонюк.

Колишній військовий з Канади Брюс Перрі доглядає за тваринами у Харкові, січень 2023 рік. Фото: Суспіьне Харків

"Ця допомога надзвичайно важлива. Наскільки він це трепетно робить. Його відношення до тварин, до маленьких цуценят і це те, що їм найнеобхідніше", — відгукується про робота канадця Ярина.

"Два дні тому я взяв собаку на прогулянку. Ми розважалися, йшли собі й відійшли далеченько і хтось подумав, що я загубився: "Де Брюс?". Почали телефонувати мені, де я. А ми просто гуляли", — згадує одну з останніх прогулянок Брюс.

Колишній військовий з Канади Брюс Перрі доглядає врятованих собак у Харкові, січень 2023 рік. Фото: Суспіьне Харків

Доглядати за тваринами Брюс планує до квітня. Каже, згодом хоче разом зі своїми собаками оселитися в Україні та з’їздити на батьківщину дідуся, який народився на Тернопільщині.

Новости Харькова