Ідеальний букет квітів: секрети створення та догляду від Flowers.ua

Складання букетів — це заняття, що захоплює. Процес радуватиме душу та допоможе прикрасити свій власний будинок. Професійні флористи Flowers.ua знають усі тонкощі цього мистецтва. Саме тому всі букети квітів, складені ними, відрізняються дивовижною красою і гармонійністю. Серед асортименту представлено безліч подарунків на замовлення, які стануть чудовим презентом на день народження чи будь-яке інше свято. Замовити квіти простіше простого: залиште заявку онлайн або зв’яжіться з менеджерами телефоном. Замовити доставку квітів у Харкові від Flowers.ua можна в будь-який час дня та ночі. А поки зупинимося на головних секретах складання та догляду за букетами.

Тонкощі флористики

Одні з основних секретів флористики – талант відчути та розкрити індивідуальну красу кожного сорту квітки, знайти цікаві та ефектні комбінації з іншими квітами та рослинами. Це допомагає формувати композиції, в яких усі представники флори доповнюватимуть та підкреслюватимуть один одного. У результаті букет буде представлений у найвигіднішому світлі.

Щоб зібрати ідеальний букет, недостатньо просто вродженого почуття смаку та бурхливої фантазії, важливо ще й володіти певними знаннями. Флористика – це витончене мистецтво. А живі рослини – це вразливі створіння, які часом просто не вибачають помилок. Отже, перш ніж взятися за створення букета, варто заглибитися в науку і не забувати враховувати навіть найменші та, здавалося б, незначні дрібниці.

Призначення букета квітів

Перед тим, як почати складати композицію, варто чітко продумати, кому ви хочете вручити її, і що ви бажаєте нею висловити. Мова квітів яскравіша за слова. Якщо ви робите букет для прикраси власної квартири, враховуйте стиль вашого інтер’єру. Квіти повинні гармонійно виглядати у будинку. Пишні букети підійдуть тільки для просторих кімнат, у маленьких вони виглядатимуть занадто громіздко. Не забувайте і про поєднання кольорів: для темного фону підійдуть рослини з пастельними пелюстками, а для світлих квартир – квіти темних або строкатих відтінків.

У поєднанні з вазою

Складаючи букет квітів, потрібно відразу передбачити, як він виглядатиме у вазі. Квіти та ваза для них – це єдине ціле, і вони повинні підходити один одному. Дуже добре, якщо відтінок пелюсток поєднуватиметься з кольоровими елементами судини. Однак існує й універсальний варіант, який доречний практично завжди – і це прозора скляна ваза. Та звернути увагу необхідно не лише на зовнішній вигляд, а й на пропорції. Для високих ваз найкраще підходять квіти, які будуть у півтора рази довші за посудину. А от рослини в низьких вазах повинні бути в півтора рази вищими за ширину посудини.

Основні поради:

  • не ставте квіти з вулиці одразу у вазу. Спочатку підріжте стебла навскіс і покладіть рослини на кілька годин у воду;
  • збирайте букет із квітів, бутони яких розкрилися по-різному. Так композиція радуватиме вас довше;
  • починати формувати композицію краще з найдовших квіточок із найбільшими бутонами;
  • додавати декоративні елементи найкомфортніше, обертаючи вазу по колу;
  • квіти з пастельними бутонами краще розміщувати ближче до середини, а з темними – по краях букета;
  • для домінанти із великих бутонів вистачить 3-4 відтінки;
  • зелені та декору має бути в міру.

Правила поєднання рослин та інші важливі аспекти

  1. Не змішуйте просте та складне. Екзотичні квіти не комбінуються з польовими. Голландські троянди не гармоніюватимуть з ромашками та соняшниками.
  2. Квіти на довгій ніжці з великими бутонами розміщують у центрі букета, а по краях повинні бути відтіняючі дрібні квіточки.
  3. Найбільш виграшно виглядає композиція, складена з гармонійно шикарних квітів з бутонами, що ще не до кінця розпустилися. Такий букет «довгожитель» з кожним днем ​​ставатиме ще красивішим і ефектнішим.
  4. Усі рослини у букеті повинні стояти вільно. Також слід враховувати сумісність сортів. Так, наприклад, троянди, лілії та гвоздики погано ставляться до «сусідів». А орхідеї та нарциси взагалі призводять до загибелі інших рослин. З таких сортів квітів краще складати монобукети. Однак якщо ви все одно хочете сформувати з них полікомпозицію, перед цим потримайте їх один день у вазах з водою окремо один від одного.

Звертаємо увагу на довжину стебел

Не обов’язково ставити всі квіти на одній висоті. Більш довільне розміщення та квіти зі стеблами різної висоти зроблять композицію тільки ще більш привабливою та природною. Додатковий об’єм та легкість букету також можна додати за допомогою високої та пухнастої декоративної зелені.

Рослини з тонкими стеблами обережно підрізають гострим інструментом, щоб не пошкодити капіляри, які живлять квіти. У квітів з товстим і соковитим стеблом кінці краще злегка приплюснути. При цьому все листя з нижньої частини стебел обривають, тому що у воді воно почне гнити.

Колірна гама букета

При виборі колірного рішення для композиції варто враховувати класичні поєднання або просто довіритися своєму почуттю смаку. Іноді зробивши акцент на контрасті та оригінальних колірних поєднаннях, можна отримати напрочуд яскраві та ефектні букети. Однак усе може скластися з точністю навпаки. Гармонійно поєднуються червоний із зеленим, жовтий з помаранчевим та червоним, синім або фіолетовим, помаранчевий – з бузковим чи небесним. Білі квіти універсальні, їх можна поєднувати з будь-якими іншими. Також можна сформувати композицію в перехідній колірній гамі: наприклад, від яскраво-червоної до світло-рожевої або від темно-фіолетової до світло-бузкової.

Пропорції при складанні квіткових композицій

Як правило, до букета додають 3, 7, 9, 11 або 21 квітку. Звичайно, зустрічаються і розкішні композиції зі 101, 301 і навіть 1001 квітки. Але такі варіанти швидше виняток, бажання вразити даму серця. А ось лаконічні варіанти при вмілому складанні виглядатимуть витончено та дорого. Традиційний діаметр букета, що підходить до будь-якої нагоди, — 25-30 сантиметрів. Найбільш популярні форми: каскадна, куляста, одностороння, хаотична.

При створенні флористичного шедевра дотримуйтесь натурального положення рослин і не намагайтеся створити щось надзвичайне, загинаючи гілки або бутони. Також звертайте увагу на дотримання пропорцій у відстані між рослинами. Інакше привабливість може кульгати. Отже, розділіть букет на вісім однакових елементів, при цьому п’ять із них повинні бути в середині. Стебла підрізайте на одному рівні. Під час формування слідкуйте, щоб дрібні види рослин не закривалися великими бутонами. Центральні квіти чудово відтіняють лугові рослини.

Грамотна викладка прийде на допомогу, якщо квітів у вас не так багато, а букет хочеться зробити пишним. Завжди розпочинайте формування композиції з найбільшої квітки в центрі. Решта елементів прикріплюються по спіралі.

Догляд за букетом

Ви створили або купили букет квітів і хочете милуватися його красою якнайдовше? Для цього за квітами потрібно правильно доглядати. Отже, яким же має бути догляд за квітковою композицією в домашніх умовах? І які сорти квітів живуть довше за інших?

Коли зав’януть квіти?

  1. Українська та голландська троянда – 9-10 днів.
  2. Еквадорська троянда – 10-15 днів.
  3. Нарциси – до 8 днів.
  4. Гербери – при ретельному догляді можуть не в’янути 7 днів.
  5. Півонії, лілії – близько 10 днів.
  6. Іриси – близько 10 днів.
  7. Фрезії та гіацинти – при грамотному догляді протримаються 14-15 днів.
  8. Орхідеї – стійкі квіти простоять у вазі 20 днів.
  9. Хризантеми – при грамотному та якісному догляді почнуть в’янути через 30 днів.

Втрата свіжості зовсім не означає, що бутон розсиплеться на пелюстки. Просто через певний період часу букет почне втрачати свою початкову привабливість. До речі, багато хто спеціально висушує композиції, створюючи гербарії.

Основні поради:

  • продумайте заздалегідь місце для букета. Не варто ставити його прямо біля вікна, оскільки спекотне сонячне проміння швидше занапастить квітку;
  • у квітів із жорсткими стеблами, наприклад, як у троянди, потрібно освіжити надріз, щоб стебла змогли краще поглинати воду. Обрізайте близько 2-3 сантиметрів під кутом 45 градусів.
  • підберіть вазу для букета. Вона має бути достатньої висоти та ширини. Наповніть її чистою, прохолодною водою. Додатково можна покласти спеціальний порошок, що продовжує життя рослин, або розтовкти одну таблетку аспірину;
  • пам’ятайте, що квіти – це живі істоти, тому догляд за ними потрібен щоденний. Слідкуйте за станом букета, продовжити життя квітки допоможе лише ваша увага. Регулярно видаляйте сухе, зіпсоване листя. Такі частини рослин лише забирають сили квітки та не дають їй “жити” повноцінно;
  • регулярно міняйте воду на свіжу. Це найголовніше правило, якого варто дотримуватись, щоб букет стояв якомога довше.

Флористика – це цікаве, а й часом трудомістке мистецтво. Якщо ви сумніваєтеся у власних силах, звертайтесь до флористів Flowers.ua. Найталановитіші майстри з радістю втілять ваші бажання у реальність.

Новости Харькова