Як знайти роботу без досвіду: основні правила

Багато роботодавців хочуть наймати на роботу людей з досвідом. Але що робити студентам чи тим працівникам, які з певних причин вирішили змінити сферу своєї діяльності? Адже за таких умов знайти роботу їм набагато складніше та й далеко не всі сфери залишаються доступними. У такому разі варто дослухатися того, що радять фахівці. Адже вони знають, як знайти роботу, не маючи належного досвіду.

Працевлаштування без досвіду

Працевлаштується може кожен. Незалежно від того, чи є у нього відповідний досвід чи ні. Важливо лише підходити до пошуку роботи стратегічно. І ось основні поради, як це слід робити:

  • Віддавайте перевагу спеціальностям початкового рівня. Вони перша сходинка в кар’єрі. Але перестрибнути її, як правило, не можна. І немає нічого ганебного в тому, щоб почати свій шлях до успіху з посади молодшого помічника.
  • Приділіть належну увагу резюме. Якщо у вас немає досвіду роботи на певній посаді, то розставте акценти на інших вміннях і навичках. Не розсилайте те саме резюме у відповідь на всі доступні вакансії. Адаптуйте його під вимоги різних працедавців.
  • Опишіть усі свої вміння та навички. Навіть якщо ви поки що не володієте професійними вміннями, обов’язково згадайте такі свої риси, як комунікабельність, стресостійкість та допитливість.
  • Розкажіть про освіту. Привернути увагу роботодавця можна не лише досвідом роботи, а й тими знаннями, які ви набули під час навчання.
  • Стати волонтером. Є багато шляхів набути належного досвіду. І один із них — почати виконувати певну роботу на волонтерських засадах. Нехай це і не принесе вам грошей, але така діяльність стане гарним вкладенням у ваше майбутнє.
  • Налагоджуйте контакти. Відвідуйте тематичні заходи, спілкуйтеся з різними людьми із відповідної сфери, заводьте корисні знайомства. Таке активне спілкування збільшує шанси того, що якось вас познайомлять із вашим майбутнім роботодавцем.
  • Запишіться на курси. По-перше, вони дадуть вам знання у певній галузі. По-друге, згадування різних дипломів та сертифікатів надасть цінності вашому резюме.
  • Продовжуйте пошуки. Якщо перші спроби влаштуватися працювати закінчилися вам невдачею, не впадайте у відчай. Іноді на те, щоб знайти роботу своєї мрії, витрачаються місяці. Головне – не припиняти намагатися.

Іноді та робота, на яку вам вдалося влаштуватися без досвіду, не може запропонувати високу зарплату або великі можливості. І це нормально. Сприймайте її як трамплін, який дозволить вам рухатись далі.

Ким можна влаштуватись без досвіду?

Деякі посади, на які вас можуть взяти без наявності належного досвіду, здатні надалі відкрити хороші кар’єрні перспективи.

Помічник керівника

Навіть якщо у вас немає досвіду, вас можуть найняти на роботу помічником керівника в невелику компанію. У ваші професійні завдання буде входити прийом дзвінків, розсилка пошти, планування та організація заходів. Якщо ви будете відповідальні і пунктуальні, то незабаром вас можуть підвищити до офіс-менеджера або адміністратора.

Робота на доставці

Потреба у доставниках неухильно зростає з кожним днем. Великим плюсом є те, що на таку роботу можуть взяти не лише людину без належного досвіду, а й того, хто не має вищої освіти. Розібратися у своїх робочих обов’язках можна лише за кілька днів. Влаштуватись доставником можна в будь-який інтернет-магазин, що надає послуги з доставки. А також до аптек, ресторанів, поштових компаній і не тільки.

Торговий представник

Хороший варіант роботи для жінки, яка цікавиться модою, брендами, сучасними засобами для догляду. Головна вимога для торгового представника — добре знатися на тій продукції, яку він продає. Ще важливі товариськість і здатність знаходити підхід до різних людей. На посаду початкового рівня можна легко влаштуватися без належного досвіду чи освіти. Але для просування кар’єрними сходами потрібно навчитися маркетингу.

Копірайтер

На ринку праці багато роботодавців, які готові купувати грамотно написані тексти. При цьому вимог до наявності у копірайтера належного досвіду вони зазвичай не ставлять. Пошук замовлень можна розпочинати на текстових біржах. Згодом є можливість знайти постійного роботодавця. Наприклад, влаштується у велику копірайтингову фірму.

Якщо ви влаштовуєтеся на роботу, де від вас не потрібно досвіду, то не розраховуйте відразу на підкорення високих вершин. Перспективи, як і зарплата, швидше за все, будуть спочатку невеликими. Але якщо ви будете навчатися, розвиватися і напрацьовувати належний досвід, то дуже швидко почнете просуватися кар’єрними сходами.

Джерело

Новости Харькова