Як у Харкові продають та підробляють медичні довідки для ухилянтів

Медичні довідки на прикордонних пунктах скоро перевірятимуть ретельніше.

Купівля справжніх або фальшивих висновків медкомісії  зараз — найпоширеніший незаконний спосіб уникнути мобілізації та виїхати за кордон.

За словами військового комісара Харківського ОТЦК Володимира Арапа, зараз обласний центр комплектування разом з поліцією та СБУ проводить певні заходи, щоб виявити потенційних торговців медичними довідками, які продають їх ухилянтам для виїзду за кордон.

«Дуже багато з’явилось ділків, і не обов’язково в Районних центрах комплектування. Сьогодні є ряд моментів, де ми розпочали роботу спільно з силовими структурами. Розголошувати не буду, бо йдуть слідчі дії, але ми всіх цих ділків виведемо на чисту воду», — каже військовий комісар.

Як писав KharkovNEWS.info, у березні 2023 року слідчі Державного бюро розслідувань затримали у Харкові офіцера Харківського територіального центру комплектування й соцпідтримки та військового територіальної оборони, які продавали  відстрочки від мобілізації.

За даними Арапа, працівник ТЦК знаходиться в ізоляторі та буде звільнений після вироку суду.

«Він був сержантом звичайним, проходив службу в роті охорони і не придумав нічого кращого, ніж одягати погони офіцера і спілкуватись з людьми про те, нібито він може вирішувати якісь питання. Робили вони певні довідки, надавали неофіційну відстрочку від призиву. Я жодного разу таких ділків не підтримував. Жодні варіанти взяття на поруки військовослужбовця  навіть не розглядаються», — повідомив Володимир Арап.

За його словами, часто продавці таких медичних довідок не мають ніякого стосунку до центрів комплектування. Це люди, які або колись працювали у військкоматах, або мають знайомих, які можуть їх проконсультувати, як виготовити на принтері медичну довідку, щоб вона нагадувала справжню. У перші місяці війни випадків, коли чоловіки виїжджали з «фальшивками» за кордон, було багато, але зараз система перевірки покращилась.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харківський ухилянт хотів через ліс утікти до Румунії

«Прикордонники дають офіційний запит до РТЦК, питають, чи дійсно така довідка видавалась — ми ведемо книгу протоколів, є реєстрація всіх посвідчень. Якщо факт видачі підтверджується, людину пропускають, якщо ні, то виїзд забороняють до з’ясування обставин. Ми від себе написали звернення на Держприкордонну службу, щоб вони давали запити не лише в районні центри комплектування, а й в обласний, щоб ми контролювали момент правдивості відповідей нашими працівниками, бо за кожним не встигнеш дивитися. Коли ми будемо здійснювати додатковий контроль, ми розумітимемо, людина з РТЦК дала правдиву інформацію чи вона десь там була трошки зацікавлена», — пояснив військовий комісар.

Джерело

Новости Харькова