Як мешканцям Харківщини можна буде отримати допомогу на ремонт пошкоджених домівок

Необхідно скористатися електронною послугою "єВідновлення".

Звернутися по допомогу зможуть усі громадяни України, житло яких було пошкоджено через війну й досі не було відремонтоване

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України ухвалило порядок надання державної допомоги на ремонт пошкодженого житла. Згідно з ним, отримати допомогу на поточний ремонт зможуть громадяни, житло яких було пошкоджено через війну, за допомогою електронної послуги «єВідновлення». Однак послугу ще будуть тестувати протягом трьох тижнів. Компенсацію складатимуть кошти з держбюджету, міжнародних донорів і репарації. Про це повідомили у Міністерстві розвитку громад.

«Завдяки цьому порядку кожен громадянин, чия квартира, приватний будинок чи кімната в гуртожитку були пошкоджені внаслідок агресії рф і які ще не були відновлені, зможе отримати кошти для ремонту свого житла. Це стосується понад 160 тисяч домогосподарств. На черзі — тестування послуги «єВідновлення» разом з Мінцифрою. Плануємо це зробити в найближчі три тижні. Джерелами для компенсацій стануть як кошти державного бюджету, так і кошти міжнародних донорів та кредиторів. Очікуємо, що зможемо в найближчому майбутньому зробити основним джерелом компенсацій репарації росії», — сказав віцепрем’єр-міністр з відновлення України — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

За інформацією міністерства, пріоритет надаватимуть учасникам бойових дій, людям з інвалідністю внаслідок війни, ветеранам війни, членам родин загиблих військових, мобілізованим, багатодітним родинам, людям з інвалідністю І і ІІ групи, батькам-вихователям дитячого будинку сімейного типу, опікунам, прийомним батькам, дітям-сиротам та дітям, позбавлених батьківського піклування.

Для того, щоб отримати компенсацію, потрібно подати інформаційне повідомлення про пошкоджене житло. Це робиться у застосунку «Дія», центрі надання адмінпослуг або у нотаріуса. Потім відкривається спеціалізований рахунок «єВідновлення» у банку, який є учасником програми (у застосунку або відділенні). Далі подається заявка на компенсацію в «Дії». Спеціальна комісія  має її розглянути, обстежити житло, визначити вартість ремонту. Розглядати заяву й ухвалювати рішення вона повинна не більше ніж 30 календарних днів.

«Після подання заявки спеціальна Комісія з розгляду питань щодо надання компенсації, створена при органі місцевого самоврядування, розгляне заяву, проведе обстеження пошкодженого майна, внесе дані про нього в Реєстр пошкодженого та знищеного майна та визначить вартість його відновлення», — розповіли у міністерстві.

Якщо ухвалять рішення щодо надання компенсації, то людина отримає відповідне підтвердження, кошти надійдуть на спеціалізовану картку «єВідновлення». Гроші можуть бути використані при закупівлі будматеріалів, вікон, дверей, покрівлі, оплаті будівельних робіт. Витратити їх потрібно буде протягом року.

«Витратити кошти можна буде тільки на будівельні матеріали чи послуги підрядників, які мають відповідні MCC-коди чи торговельні коди. Використати компенсацію можна буде протягом 1 року з моменту її нарахування», — зазначили у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури.

За інформацією Харківської обласної військової адміністрації, через війну у Харківській області пошкоджені або зруйновані більше ніж 4000 багатоповерхових будинків й маже 8000 приватних домоволодінь.

Як писав KharkovNEWS.info, регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Харківської області ухвалила рішення щодо демонтажу будинків по вулиці Свободи 11/13, Мироносицькій, 34 і Мироносицькій, 32 (Київський район, неподалік Будинку рад). Ці будинки зазнали значних пошкоджень під час ракетних атак у 2022 році.

Однак мешканці цих будинків не згодні з рішенням. Вони знайшли значні порушення в актах обстеження та у висновках експертизи й готові звертатися до прокуратури зі скаргами, якщо їх не почують.

Джерело

Новости Харькова