Хто і як вивозив українське збіжжя під час окупації Харківщини

Точні обсяги викраденого зерна порахувати не можна, окремого реєстра по цих викраденнях немає.

Зерно з Харківщини вивезли до Білгородської, Ростовської та Воронезької областей.

Під час окупації територій України, в тому числі Харківської області, окупанти вивозили вкрадене українське збіжжя та насіння соняшника в Росію. Для цього росіяни створювали й продовжують створювати фірми, їхніми власниками є маловідомі люди. Про це пише Харківський антикорупційний центр.

«Для вивезення та перепродажу українського зерна з окупованих територій представники держави-окупанта, російської федерації, створюють фірми, які записані на маловідомих людей, таких як біоенергетичний психолог чи сумнівний ділок з Ростова. Але саме з такими компаніями працюють, у тому числі країни з ЄС. І цьому можна завадити, як за допомогою санкцій, так і іншими механізмами», — зазначили у ХАЦі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ затримала мешканця Харківщини, який допомагав вивозити зерно в Росію

Окремого реєстру зі справами, що стосуються незаконного вивезення сільськогосподарської продукції й зерна немає, тому кількість таких справ невідома. ХАЦ провів моніторинг у судовому реєстрі й зазначив, що подібних справ — «не одна і не дві».

Одне з проваджень стосується депутатки Шевченківської селищної ради (Куп’янський район) Наталі Проценко, яка на той час володіла фермерським господарством «Колос». Коли селище було окуповане, вона добровільно надала склади цього господарства для того, щоб там розміщували окупанти. В обмін на це окупанти дозволили їй проводити посівну та збирати врожай. Жінка віддала врожай 2021 року загарбникам, його вивезли у Білгородську область.

«В період липня-серпня минулого року за вказівкою Проценко здійснений збір пшениці, гороху, ячменю та гірчиці, задля їх часткової подальшої передачі представникам країни-окупанта, а саме у серпні було передано 250 тонн насіння соняшнику урожаю 2021 року для вивезення у селище Уразове Білгородської області», — розповіли у ХАЦі.

В Уразовому розташоване підприємство «Уразовский элеватор», що входить до концерну «Юг Руси». Концерн належить російському мільярдеру Сергію Кислову, який вважається партнером Віктора Медведчука.

Ще одна справа стосується вивезення українського зерна з Куп’янщини. Для вивезення зерна окупанти створили на базі Куп’янського комбінату хлібопродуктів так зване «Государственное предприятие «Продовольственные ресурсы«, яке входило до установи, очільником якої був так званий «голова військово-цивільної адміністрації Харківської області» Віталій Ганчев. 

Окупанти призначили керівником «підприємства» головного інженера Куп’янського комбінату хлібопродуктів. Слідчі підозрюють його у колабораціонізмі.

За інформацією ХАЦу, під час окупації рахунки «Продовольственных ресурсов» були відкриті в банку «Международный Расчетный Банк», що розташований у Південній Осетії. Банк створений саме для роботи на окупованих територіях, безпосередньо в Росії він не діє.

Українське зерно з території Куп’янщини, яке належало Куп’янському комбінату хлібопродуктів», вивезли у серпні 2022 року. Його оримала фірма «Гелиос Плюс».

«Слідчі встановили, що 17 серпня 2022 року представники «Государственное предприятие «Продовольственные ресурсы» безкоштовно передали представнику російського підприємства ТОВ «Гелиос Плюс» пшеницю врожаю 2021 року», — пишуть у ХАЦі з посиланням на реєстр.

Фірму «Гелиос Плюс» зареєстрували у 2015 році у Ростові-на-Дону. Харківський антикорупційний центр знайшов більше ніж 300 декларацій відповідності на російському порталі щодо цієї фірми. Серед виробників продукції є «Государственное предприятие «Продовольственные ресурсы». У деклараціях також знайшли підтвердження вивезення окупантами українського зерна з Донецької та Луганської областей.

«Як бачимо, росіяни отримали від пособників держави-агресора пшеницю врожаю 2021 року. Фактично ця декларація – ще один доказ того, що російська фірма вивозила зерно з території Харківської області», — зазначили у ХАЦі.

Також відомий факт вивезення насіння соняшника з Великобурлуцького елеватора. Із серпня минулого року окупанти незаконно вивезли тисячі тонн насіння соняшника. Вкрадене насіння соняшника, пшениці та ячменю отримували елеватори російським фірмі — «Колос» (Воронеж), «Бичевнинский элеватор» (Лиски Воронезька область), «Созвездие» (Воронеж), «Агро-Корм» (Валуйки, Білгородська область). Це були перевалочні бази.

«Саме підприємство «Колос» з Воронєжа займалось управлінням вкраденої продукції. Його очолює Павєл Олегович Іваніна. Також він є власником цього підприємства. Судячи з усього, це підприємство створили, якраз під прийом краденого українського зерна, бо дата його створення 12 липня 2022 року. Основний вид діяльності вказаний як оптова торгівля зерном», — розповіли у ХАЦі.

«Бичевнинским элеватором» володіє Роман Жидков. Основним видом роботи фірми вказана оптова торгівля зерном. Жидков у 2015 році обрався у міськраду міста Лиски (Воронезька область). Його фірма ймовірно вивезла соняшник з Луганської області.

Фірма «Созвездие» знаходиться у власності Олексія Спіцина. За інформацією ХАЦу, її створили за два дні до початку повномасштабного вторгнення (22 лютого 2022 року). Фірма «Агро-Корм» записана на Анаіта Губатяна та Петра Соколова. Її основним видом діяльності вказано є виробництво олій та жирів.

Також відомий факт вивезення насіння соняшника з Вільхуватки. Слідство встановило, що завантаження з кооперативу «Рублене» насіння соняшника організувала директорка фермерського господарства «Вільховатка» Анжела Катасонова. Відправили його на підприємство, розташоване у Білгородській області. Також ця жінка займалася вивезенням вівса й кукурудзи. Чоловік підозрюваний був головою Вільхуватської сільради, зараз — депутат.

«Варто додати, що чоловік Катасонової, Володимир, тривалий час був головою Вільхуватської сільської ради, а на даний час на сайті цієї ради вказаний як місцевий депутат. Володимир Катасонов, як і його дружина Анжела, також є обвинувачуваним у цій справі. За версією слідства, саме чоловік Анжели 16 червня 2022 року, перебуваючи на пункті пропуску через державний кордон України Чугунівка Куп’янського району, отримав від співробітника Федеральної митної служби рф контакти громадян росії, які володіли підприємствами у Валуйському районі, куди подружжя Катасонових вивозило українське зерно», — розповіли у ХАЦі.

Станом на червень минулого року окупанти могли вивезти українське зерно на більше ніж два мільярди гривень. Однак точної кількості проваджень невідомо.

«Харківський антикорупційний центр» надсилав запит до прокуратури Харківської області з просьбою прокоментувати кількість проваджень та оцінки щодо збитків. Однак подібну статистику не ведуть ані у прокуратурі, ані у Харківській обласній військовій адміністрації. Також у прокуратурі зазначили, що не мають змоги ініціювати санкції стосовно конкретних фірм та підприємств», — зазначили у ХАЦі.

Джерело

Новости Харькова