«Хотілося б, щоб це був крок до прозорості»: думка співзасновника антикорупційного центру про нове КП у Харкові

За інформацією: Суспільне Харків.

Суспільне Харків

Новостворене Харківське комунальне підприємство "Централізована закупівельна організація" має заощаджувати бюджетні кошти та усувати корупційні ризики. Наскільки воно може бути ефективним для якісного і швидкого відновлення міста, зокрема, житла харків'ян після російських обстрілів?

В етері Українського радіо Харків свою думку розказав співзасновник "Харківського антикорупційного центру" Євген Лісічкин.

Як війна вплинула на процедури закупівель

З чим пов'язуєте ухвалення рішення про створення цього КП?

Після початку російського повномасштабного вторгнення Харківська міська рада прагне позиціювати себе радою, яка діє за новими стандартами: розробка нового генерального плану, постійні наголошення, що ми тепер діємо прозоро, відкрито, що ми маємо виграти конкуренцію в інших міст України за відновлення, за кошти на відновлення, що ми маємо бути привабливим містом після перемоги у війні, і це спонукало, в тому числі, таке позиціювання у публічній площині, що вирішили це зробити.

В принципі, бюджет міста Харкова витрачається, якщо ми не беремо зарплати працівників комунальних підприємств, департаментів тощо, на закупівлю товарів, послуг, робіт, ремонти — це все через закупівлі, і не можна декларувати, що ми будемо діяти відкрито і при цьому залишати те, що було в закупівлях на сьогоднішній день.

А як працює Рrozorro під час воєнного стану?

Воно працює, але там немає обов'язку прямо тут і зараз публікувати договори. Там є можливість у зв'язку з воєнними діями використовувати набагато більш неконкурентні, так скажемо, процедури закупівель. Тобто воно у спрощеному форматі діє і, звісно, економія коштів менша.

Як гадаєте, таке КП зі своїми завданнями "заощаджувати бюджетні кошти та усувати корупційні ризики" має стати альтернативою, в тому числі Рrozorro, тобто більш повно висвітлювати, що відбувається? Ідея в ефективному інструменті чи це може бути частина певної піарної інформаційної кампанії мерії?

Нам би хотілося, щоб це стало таким кроком до, все ж таки, прозорості та відкритості, але може стати просто певним ступенем і кроком до простого піару у сфері відкритості і прозорості.

Фото: Павло Пахоменко

Ви говорите, що от ніби зараз такий шлях обраний до, в тому, числі прозорості. Що заважало раніше, як думаєте? Чому саме зараз під час війни от такі кроки маємо?

Та й під час передвиборчої кампанії чинного міського голови були спроби якихось заяв щодо того, що тепер все буде відкрито, прозоро і тощо. Це, в принципі, просто під час повномасштабного вторгнення ніби трек такий обраний, ще більш нарочито, що має бути все прозоро, що жодної копійки не має бути витрачено дарма, некорисно чи неефективно.

Загалом, це така тенденція, що зараз буде відновлення, наприклад, після перемоги в містах, в країні, і що на кошти будуть даватися певні зобов'язання, щоб не було "розпилів", завищених цін.

Поточний ремонт — це відновлення саме житлового фонду міста Харкова, багатоквартирних будинків. Поточний ремонт — це, наприклад, також реконструкція вулиці Весніна, нашуміла, скандальна історія, де більше 230 мільйонів гривень у минулому році на прибирання трамваю витратили.

Тобто, це КП отримає, звісно, дуже великий пласт проведення закупівель, але не все.

Як працюватиме нове підприємство

На вашу думку, може це комунальне підприємство запобігати якимось корупційним ризикам, заощаджувати бюджетні кошти? Якщо так, то завдяки яким механізмам?

Все залежить від бажання — можна було на новий рівень прозорості і відкритості вийти і не створюючи "Центральну закупівельну організацію", а можна залишити все так, як є. Тільки з часом ми зрозуміємо. Вони кажуть, що будуть оптові закупівлі: все поєднається, наприклад, запити від комунальних підприємств будуть групуватися фактично і спільно замовлятися: кабелі різні, офісне устаткування, закупівлі будуть конкурентними тільки, і на цьому — на оптових продажах буде зменшена ціна, буде більше конкурентів. Подивимось, якщо так це буде, то так, це принесе користь.

Тепер все від імені КП буде відбуватися, а раніше від департаментів, різних КП?

Від комунальних підприємств, від департаментів, кожне, наприклад, комунальне підприємство, умовне офісне устаткування (столи, стільці) замовляло самостійно. Зараз збиратимуться повністю потреби департаментів, комунальних підприємств, оголошується велика закупівля, наприклад, в десятки разів більше, ніж раніше один департамент її оголошував і на цьому, за рахунок гуртової закупівлі, хочуть економити.

Теоретично це може спростити процедуру, полегшити життя виконавцям робіт, підрядникам?

Кожен підрядник звісно хоче якомога більше, оптова закупівля цікавіша. Не всі готові переходити під постачання чотирьох столів і двох стільців, всі хочуть працювати з великими об'ємами, тому, звісно, що конкуренція на великих закупівлях, тендерах на десятки, сотні мільйонів гривень, звісно, є більша, і приходить більше учасників зазвичай, тому що цікавіше працювати з великими об'ємами.

А тоді корупційні ризики, завдяки чому можуть усуватися? Раніше КП могли напряму співпрацювати, зараз через це єдине комунальне підприємство?

Йшлося, що воно в березні має потроху перші кроки робити.

Публічно кажуть про те, що це будуть закупівлі проводитись прозоро, відкрито, ефективно за рахунок того, що виключно за конкурентними процедурами працюватимуть — це аукціони. Це не звіт про укладений договір, коли оцінили на ринку три-чотири пропозиції, обрали за найменшою ціною, уклали. За конкурентними процедурами — це мають бути лише аукціони і зараз не спишеш на те, що там закупівля на 20 000 грн і не треба аукціон.

Площа Свободи у Харкові. 1 березня 2023 року. Фото: Олександра Новосел/Суспільне Харків

Якщо це велике КП і воно збирає потреби всіх департаментів, комунальних підприємств, то у них і закупівлі будуть, умовно, від 300 тис. грн, а може від мільйона. І звісно, що це має бути все за аукціонами йти, за конкурентними процедурами і на цьому, так, аукціони хочеш-не-хочеш, але тобі дозволять економити, але якщо в тендерній документації ти не будеш виписувати під свого постачальника, зручного тобі, який може не дуже чесно співпрацювати, тобто, якщо ти не будеш під себе виписувати умови, то учасники будуть на такі тендери приходити, і якщо ти не будеш відхиляти за надуманими обставинами цих учасників, то це буде економія, безперечно.

А відомо вже скільки людей працюватиме в цьому КП, про яке ми зараз говоримо?

Складно поки сказати, бо це КП на позаминулій сесії, здається, створено, зараз, на цій сесії, положення прийнято. Але якщо в кожному департаменті, в кожному комунальному підприємстві іще тоді по людині, а то і не по одній в великих комунальних підприємствах, на закупівлях працювали. Можете зіставити масштаби: скільки комунальних підприємств в нас, це 55-60, скільки департаментів, це буде велике комунальне підприємство.

Ефективність комунальних підприємств Харкова

Наскільки ефективні харківські КП, на вашу думку і ваших колег з "Харківського антикорупційного центру"? Деякі з них, просто вони як природні монополісти, такі як тепломережі, водоканал, транспортні і низка таких, про які, можливо, частина харків'ян і не чули, такі як "Щасливе місто" тощо.

Вони не можуть бути до кінця ефективними з різних причин. Принаймні дуже багато було кейсів різних комунальних підприємств, які по завищеним цінам працювали. Такі як метрополітен, наприклад, де зараз поліція кримінальну справу відкрила з приводу закупівлі віконних блоків вже під час повномасштабного вторгнення, і такі приклади не дають цим підприємствам називатися повністю ефективними.

Наскільки корисним чергове КП може бути для харків'ян, які хвилюються за своє житло, яке зруйноване і можливо буде відновлюватися? Чи варто сподіватися на пришвидшення всього цього в контексті створення нового КП?

От тут воно не впливає, тому що крім поточного ремонту, а відновлення житлового фонду це і є поточний ремонт, тому "Централізована закупівельна організація" паралельно йде з відновленням житлового фонду.

Зараз ще, як заявляють у міськраді і мер, для підвищення прозорості і ефективності витрачання коштів вони хочуть і проводять перед кожним ремонтом, відновленням житлового фонду, багатоквартирного будинку, експертну оцінку замовляють з приводу того, щоб начебто не було підвищення, завищення ціни на ремонтах. Тому що, наприклад, у нас є вже розслідування, коли поліція, здається, на Холодній горі в будинку на 16 млн грн був ремонт, відкрила справу щодо завищення цін. От такі випадки вже є навіть вже під час відновлення фонду житлового вже під час повномасштабного вторгнення.

Але КП і оптові поставки, фактично, можуть сприяти ефективнішому відновленню міста через закупівлю матеріалів. На закупівлю саме робіт з поточного ремонту — поки ні. В принципі поточний ремонт і відновлення житлового фонду, так, це не по конкурентним процедурам укладається. Там дуже велика частка це "Житлобуд-1", там відсотків 50 всіх ремонтів з усунення аварії в житловому фонді, ще відсотків ці 40% комунальні.

Названі приклади, вони точкові або ж все ж таки масовий характер мають, коли щось завищується?

Зараз багато чого завищується, просто не про все ми на початку вторгнення писали, тому що, повномасштабне вторгнення, вся країна у стані війни і було не зовсім до корупції. Кейси з завищення є, їх просто менше, тому що менше публікується в Рrozorro.

Крім завищення, ще ж і на якість матеріалів потрібно зважати.

Не те, що треба гнатися лише за дешевиною. Якщо є можливість зробити якісно, то треба робити якісно, але буває і неякісне купують, і ще й недешеве, порівняно, наприклад, з сусідніми областями або з "сусідніми" комунальними підприємствами. Тому створення цього комунального підприємства в цьому контексті, це гарний крок, принаймні будемо сподіватись на це, адже навіть між харківськими комунальними підприємствами бувала дуже велика різниця на закупівлях одного і того ж матеріалу або однієї і тієї ж послуги. Наприклад, папір ідентичний хтось купував за 200 грн пачку, а хтось 315. Тобто зараз, якщо буде гуртова поставка, по 200, це, звісно, зекономить кошти, які витрачало те підприємство, яке по 315 купувало.

Можемо говорити, що створення такого комунального підприємства є визнанням того, що певні проблеми є у заощадженні коштів і можливих корупційних ризиків?

Ну, звісно, якщо артикулюється це питання і постійно мер чинний про це каже: про відкритість, прозорість на закупівлях, то звісно, що це визнається, і що є завищення цін, і поліція навіть після нашого розслідування з віконними блоками відкриває справу, то певні проблеми є.

Новости Харькова