Харківському блогеру-втікачу оголосили підозру в державній зраді

Павло Онищенко під час війни втік у Європу, а потім до Росії.

СБУ оголосила підозру у державній зраді ватажку організації «Потон».

Нову підозру, у державній зраді, слідчі заочно оголосили 37-річному Павлу Онищенку. Ватажок «Потону» під час російської війни вийшов на свободу, збиравяся начебто захизати Україну, а потім як багатодітний батько виїхав до Європу, а далі втік до Росії. Уже в Москві Онищенко постійно публікував відео з виправдовуванням Росії і закликами до насильницького захоплення державної влади.

«У своїх публікаціях він розповсюджував наративи російської пропаганди на кшталт: «москва и Киев один народ», «Денацификация в Украине». Цим він допомагав державі-агресору проводити спеціальні інформаційні операції на шкоду Україні, щоб дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію та сформувати негативне ставлення до нашої держави в світі. Для цього зловмисник використовував особисті профілі у соціальній мережі «ТікТок» та на сервісі відеохостингу «Youtube»», — повідомив речник УСБУ Харківщини Владислав Абдула.

Слідчі СБУ призначили судову лінгвістичну семантико-текстуальну експертизу висловлювань Онищенка. Фахівці Національного наукового центру Інститут судових експертиз ім. Бокаріуса, підтвердили протиправний характер закликів Онищенка.

Нагадаємо, із вересня 2022 року лідер «Потону» перебуває у розшуку через переховування від українського правосуддя: його звинувачують у посяганні на життя працівників  правоохоронних органів. До березня минулого року він перебував у СІЗО, але після початку повномасштабної російської агресії суд звільнив його з-під варти під особисте зобов’язання.

Слідчі заочно повідомили Онищенку про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України: — ч. 2 ст. 111 (державна зрада у формі переходу на бік ворога та надання іноземній державі допомоги у проведенні підривної діяльності проти України, вчинена в умовах воєнного стану); — ч. 3 ст. 109 (публічні заклики до захоплення державної влади, вчинені повторно); — ч. 3 ст. 436-2 (створення та поширення матеріалів із виправдовуванням збройної агресії російської федерації проти України, вчинені повторно).

Нагадаємо, влітку 2020 року в лісі на території Краснокутського району затримали п’ятьох учасників організації «Потон». За даними поліції, вони брали участь у збройному конфлікті зі співробітниками правоохоронних органів. Тоді до СІЗО відправили лідера «Потону» Павла Онищенка та Миколу Маслова. Маслова та Онищенка звинувачували за ч. 1 ст. 345 (загроза чи насильство щодо правоохоронця) та ст. 348 (посягання на життя правоохоронця) Кримінального кодексу України. Їм загрожувало до 15 років позбавлення волі або довічне ув’язнення. 

У лютому 2023 року слідчі заочно оголосили підозру Онищенку за розповсюдження матеріалів із проросійськими наративами. 

Джерело

Новости Харькова