Харківський університет почне атестовувати архітеторів

Тільки три українських виша зможуть видавати сертифікати.

Харківський національний університет міського господарства імені О.М. Бекетова потрапив до переліку вишів, які будуть сертифіковувати архітекторів.

Про це повідомили у Міністерстві відновлення, де відбулось перше засідання архітектурно-будівельної (атестаційної) комісії за головування. Цьогоріч на отримання кваліфікаційного сертифікату архітектора претендуватимуть близько 200 осіб.

«Реформа містобудування, над якою працює Мінвідновлення, потребує якісних кадрів на всіх рівнях, зокрема на рівні архітекторів, інженерів-проєктувальників, інженерів технічного нагляду та експертів. Якісна експертиза та фаховість дозволять уникнути багатьох помилок на етапі імплементації містобудівних правил та будівельних норм. Розраховуємо на співпрацю спільноти архітекторів, адеж від нашої спільної роботи залежить якість життя мільйонів українців», — прокоментувала заступниця міністра Наталія Козловська.

Атестацію архітекторів проводитимуть на базі трьох університетів:

 Київський національний університет будівництва і архітектури,

 Харківський національний університет міського господарства імені О.М. Бекетова,

 Національний університет «Львівська політехніка».

Меморандуми про співпрацю з цими закладами уже підписані. Саме ці виші, повідомили в Мінвідновлення, є провідними закладами освіти з підготовки архітекторів з власною архітектурною школою. Також вони здійснюють підвищення кваліфікації архітекторів за програмами, які погоджені Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури.

Передбачається, що іспити можна буде складати онлайн в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва (ЄДЕССБ).

«Система самостійно перевірятиме правильність відповідей, генеруватиме кваліфікаційний сертифікат архітектора та вноситиме відповідні дані в реєстр атестованих осіб ЄДЕССБ. Повністю виключивши людський фактор ми зможемо звести до нуля будь-які корупційні ризики у сфері атестування архітекторів», — прокоментувала Наталія Козловська.

Зараз в Україні налічується близько 4 тисяч атестованих архітекторів, з яких 85% спеціалізуються на архітектурному об’ємному плануванні, а решта — на розробці містобудівної документації.

Нагадаємо, 5 лютого 2023 року російська ракета влучила у центральний корпус Харківського національного університету міського господарства імені О.М. Бекетова. Були зруйновані декілька поверхів головного корпусу, де знаходились лекційні аудиторії, лабораторне обладнання, пошкоджено науково-дослідний центр «Мегаполіс».

«Головний корпус — пряме попадання, три поверхи зруйновані. Архітектурний корпус — вікна, двері, обладнання. В адміністративному корпусі повилітали вікна, двері. Музейний корпус пошкоджений, багато експонатів сховали. Я — оптиміст, ми все зробимо. А цю сволоту переможемо», – повідомив на місці ректор ХНУМГ імені О.М. Бекетова Володимир Бабаєв.

Джерело

Новости Харькова