Харківський екснардеп-зрадник Святаш досі має бізнес у ЄС

Дмитро Святаш обвинувачується за шістьма статтями.

Попри те, що Дмитро Святаш є обвинуваченим за кількома статтями, у тому числі посяганні на територіальну цілісність України, на нього не накладені санкції. Тому він і його родина ведуть бізнес у Росії та Європі.

Частину майна колишнього харківського нардепа Дмитра Святаша, якого обвинувачують у роботі на Росію та шахрайстві, арештували та передали до Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА). Святаш утік у Росію, його дружина мала спільний із донькою речника Путіна Лізою Пєсковою бізнес, у матері є фірма у Франції. Про це пише Харківський антикорупційний центр.

У Святаша був великий автобізнес в Україні. У 2011 році мав понад 78 мільйонів доларів. Під час роботи у Верховній Раді Святаш лобіював високі ціни на машини.

«Коли Україна вступила до Світової організації торгівлі, саме лобісти не дозволили встановити нульове мито на автомобілі з-за кордону», — зазначили у ХАЦі.

Маючи великі статки, Святаш не зумів виплатити 50 мільйонів доларів кредиту, який видавали його корпорації «АІС». Ці гроші він позичив у 2007 році. Під заставу віддав 200 об’єктів нерухомості й корпоративні права. Потім підробив документи й переоформив майно на інші компанії, що були підконтрольними йому. Збитки від дії Святаша склали понад мільярд гривень.

Після того, як Святашу оголосили підозру, він утік у Росію. Це було у 2020 році. Заяву щодо отримання громадянства Росії писала дружина Святаша Анжеліка (Погосян).

До Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів за цією справою передано майно Святаша на суму більше ніж 600 мільйонів гривень.

Однак Святаша обвинувачують не тільки у шахрайстві. Він підтримував Росію під час повномасштабного вторгнення, виправдовував захоплення нею територій України. Також Святаш здавав позиції Збройних сил України окупантам.

Попри обвинувачення, санкцій на Святаша та його родину не ввели. Тому вони активно займаються бізнесом не тільки в Росії, але в Європі.

Зокрема, у дружини Святаша, Анжеліки Святаш, є ресторанний бізнес та магазини одягу в Росії. У червні 2015 року вона зареєструвала бренд Maison d’AngelAnn, її співзасновницею є Анна Чібісова. Навесні 2023 року цей бренд був уперше представлений у Парижі. Він розрахований на країни Близького Сходу. Дружині Святаша належить товариство з обмеженою відповідальністю «Сол Ангеллан».

Анна Чібісова та Анжеліка Святаш (праворуч). Фото: ХАЦ

Також на неї записана фірма «Сеть столичных бистро». У 2020 році співзасновниками цієї фірми були Анжеліка Святаш і Єлізавєта Пєскова. Остання — донька речника Путіна. Надалі у фірми з’явився ще один співзасновник — «Инвестиционная компания «Атлант», яка належить Руслану Голбазову та Михайлу Тарнавскому. Пізніше Пєскова вийшла з бізнесу. Зараз фірма не працює.

«Сеть столичных бистро» вела діяльність під брендом Restada Group та планувала розвивати італійські ресторани eKere та Da Giovani, узбецький Dastarhan та український LeBorsch. На сайті Restada йшлося про шість проєктів компанії, три з яких — ресторани високої кухні. Єлізавєта Пєскова пішла з ресторанного бізнесу після проблем із постачальниками. За останні кілька місяців на фірму подали до суду кілька контрагентів — загальна сума претензій перевищила 1 млн. рублів. За даними  соціальних мереж, більше року мережа ресторанів не працює. Зараз серед засновників бізнесу фігурує лише Анжеліка Святаш», — розповіли у ХАЦі.

Сам Святаш також має бізнес у Росії. У 2022 році у нього з’явилося індивідуальне підприємництво з торгівлі автівками. Бізнес зареєстрований у Москві.

Раніше, коли Святаш був народним депутатом, десятки компаній із групи «АІС» належали його матері Ларисі Святаш. Однією з таких була фірма у Криму — «Центр стратегічних інвестицій». У 2014 році фірму зареєстрували за законодавством Росії. Вона записана на Ларису та Володимира Святашів. Останній тоді був депутатом Харківської облради та директором комунального підприємства. У 2016 році власники фірми змінилися. У ХАЦі зазначили, що на матір Святаша записували ті фірми, які збиралися закривати.

«У реєстрах мати Святаша з’являлась і тоді, коли чергову фірму треба було ліквідувати. Ось так і відбулось з компанією в Парижі, яка займалась будівництвом. Лише у 2022 році Лариса Святаш виринула у документах компанії VUE MARS IMMO як ліквідатор. Раніше компанією керувала Elena Fedorova. Однак у фінансовому звіті за 2019 рік є інформація щодо виплат Дмитру Святашу», — повідомили у ХАЦі.

Харківський антикорупційний центр зазначив: ймовірно, це не останній прихований бізнес Святаша у країнах Європи. Святаш і надалі може купляти нерухомість чи відкривати бізнес в інших країнах, оскільки він не потрапив під санкції.

Святаш і його дружина Анжеліка. Фото: ХАЦ

Нагадаємо, Святаша обвинувачують за ч. 1 ст. 110, ч. 2 ст. 436-2, ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 27, ч. 3, ч. 4 ст. 358, ч. 3 ст. 209 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, шахрайство, підроблення документів та легалізація майна, одержане злочинним шляхом) Кримінального кодексу України.

Як писав KharkovNEWS.info, у квітні 2022 року заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм написав у соцмережах, що у Кремлі готували кандидатуру майбутнього гауляйтера Харкова, яким мав би стати Дмитро Святаш, колишній депутат-регіонал та довірена особа Віктора Януковича у 2004 році. Він мав дочекатися окупації Харкова, а потім з’явитись у місті.

Слідчі встановили, що Дмитро Святаш отримував розвідувальну інформацію через «партійні» зв’язки на Харківщині та передавав її окупантам. Тут на нього працювали кілька завербованих інформаторів, які здавали позиції ЗСУ.

У середині серпня 2023 року обвинувальний акт щодо Святаша передали до суду.

Джерело

Новости Харькова