Харківські нардепи не хочуть декларувати доходи

Декларування мали повернути за вимогою МВФ.

5 вересня Верховна Рада прийняла у другому читанні законопроєкт № 9534, який мав би відновити декларування посадовців, представників місцевого самоврядування та депутатів. 

Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт №9534 про відновлення електронного декларування для чиновників, але головна правка про негайне відкриття декларацій не набрала потрібну кількість голосів (199 з 226 потрібних голосів).

Декларації чиновників усіх рівнів будуть закритими ще на рік. Побачити чиюсь декларацію публічно можна буде лише за згоди декларанта.  

Як зазначили у Центрі протидії корупції, ухваливши цю норму, нардепи знехтували думкою Європейського Союзу, заявою послів G7, рекомендацією постійного доповідача Європарламенту та думкою 91,7% українців, які виступають «за» відкриті декларації про «воєнні» доходи чиновників.

Обрані у Харківській області народні депутати-мажоритарники у більшості підтримали законопроект №9534, який повертає електронне декларування у воєнний час. Проти відкритих декларацій проголосували лише двоє нардепів, один із них — харківський Дмитро Микиша та Микола Тищенко.

Микиша у Фейсбуці пояснив, чому був проти відкритого декларування, адже його пропонувалося ввести начебто і для військових ЗСУ.

Як голосували харківські нардепи-мажоритарники

Марія Мезенцева – «за»

Олександр Куницький – не голосував

Андрій Одарченко – «за»

Вікторія Кінзбурська  – «за»

Юрій Здебський  – «за»

Олександр Бакумов – «за»

Євген Пивоваров – «за»

Дмитро Любота – «за»

Олександр Литвинов  – «за»

Олексій Красов – «за»

Дмитро Микиша – «проти»

Олександр Фельдман – відсутній

Юлія Світлична – за.

ЦПК закликає президента повернути до Ради законопроєкт ​​№ 9534, прийнятий без норми про відкриті декларації.

 

Не підтримала відкриття декларацій харківська депутатка Ганна Колісник (обиралася за списками «Слуги Народу»), яку НАБУ звинувачувало у брехні в декларації. Вона голосувала проти.

Нагадаємо, Ганну Колісник пов’язують з куратором харківських «слуг народу» Вадимом Слюсарєвим. У 2019 році вона була обрана народною депутаткою від партії “Слуга народу” під номером 94.

Як писав KharkovNEWS.info, суд закрив провадження щодо харківської депутатки, яка умисно не декларувала майно. Ганна Колісник не внесла до декларації інформацію нерухомість вартістю понад 4,4 мільйони гривень.

Джерело

Новости Харькова