Харківська правозахисна група отримає половину Нобелівської премії: куди віддадуть гроші

За інформацією: Суспільне Харків.

Директор ХПГ Євген Захаров тримає офіційні копії Нобелівського диплому та медалі Меморіалу, зроблені для Харківської правозахисної групи. Грудень, 2022. Фото: ХПГ

Харківська правозахисна група стала лауреатом Нобелівської премії миру. Гроші, які отримає ХПГ, правозахисники віддадуть людям, які постраждали від російсько-українського вторгнення.

Конкретно йдеться про допомогу родинам, члени яких загинули через повномасштабну війну, розповів Суспільному директор ХПГ Євген Захаров.

Він також зазначив, що Харківська правозахисна група є єдиним чинним в Україні членом Міжнародного Меморіалу.

"Це половина грошової премії Меморіалу. Меморіал — це велика асоціація. Міжнародний Меморіал отримав Нобелівську премію миру і серед них є Харківська правозахисна група", — сказав Захаров.

Директор ХПГ Євген Захаров є членом правління Міжнародного Меморіалу з 1994 року.

«Управління Меморіалу вирішило половину грошової частини премії віддати в Україну, саме нашій організації, щоб ми її використали для допомоги родинам де є загиблі цивільні»

ХПГ отримає 1 666 666 шведських крон. Премія розрахована на дві тисячі людей.

Чим займається Харківська правозахисна група

На сайті ХПГ йдеться, що організація за час своєї роботи надала безкоштовну правову допомогу десяткам тисяч людей та виграла понад 150 справ у Європейському суді з прав людини, не програвши жодної справи.

У березні 2022 року Харківська правозахисна група у березні 2022 року спільно з іншими організаціями започаткувала ініціативу T4P (Трибунал для Путіна), якій вдалося зібрати дані про десятки тисяч воєнних злочинів під час вторгнення Росії до України.

ХПГ створила та підтримує роботу спільної бази даних воєнних злочинів, виявлених Т4Р.

Що відомо

  • 10 жовтня в Осло вручили Нобелівську премію миру. Цьогоріч її розділили представники України, Білорусі та Росії — Центр громадянських свобод, журналіст Алесь Беляцький і правозахисна організація "Меморіал".
Новости Харькова