Харківська облрада визначилася з почесними громадянами області у 2022 році: хто відмовився

За інформацією: Суспільне Харків.

Будинок рад після ракетного удару, вересень 2022 року. Фото: Суспільне Харків

Звання "Почесний громадянин Харківської області" депутати надали командувачу Сухопутних військ Збройних Сил України та Герою України Олександру Сирському.

Інші кандидатури планують розглянути на наступній сесії, сказав речник облради Павло Пєшков.

За словами Пєшкова, двоє людей просили не розглядати їхні кандидатури на отримання звання почесного громадянина. Це:

  • Сергій Мельник, начальник Харківського гарнізону та начальник Військово-юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого;
  • Олександр Скакун, перший заступник голови Харківської обласної державної (військової) адміністрації.

Причину відмови Скакун пояснив на своїй сторінці у Facebook.

"В даний час активної фази російської військової агресії проти України, акцент при прийнятті рішень щодо нагороджень треба робити на особистості військових, які вже своїми діями довели вірну службу Україні та Харківщині", — написав Скакун.

Екскандидати замість себе запропонували надати звання низці інших людей, повідомив Пєшков.

Що відомо

  • Олександр Сирський — командувач Сухопутних військ Збройних Сил України, генерал-полковник, Герой України. Він, зокрема, керував контрнаступом на Балаклійському та Куп'янському напрямках.
  • Харківська обласна рада оприлюднила список кандидатів на звання "Почесний громадянин Харківської області" у 2022 році.
  • Згідно з положенням про звання "Почесний громадянин Харківської області", воно є "найвищою обласною відзнакою, що присвоюється жителям Харківської області, регіонів України, громадянам інших країн в знак великої поваги до їх політичної та громадської діяльності, а також за вагомий внесок у розвиток Харківського регіону".
  • Звання присвоюється щорічно з 2006 року не більш як п'ятьом людям. Тим, хто має таке звання, після подання заяви щомісяця до кінця життя виплачується стипендія у розмірі 2,5 мінімальних заробітних плат.
Новости Харькова