Харківська облрада виділила понад 90 мільйонів гривень на музей Сковороди: що саме зроблять за ці гроші

Реставрацію планують провести до кінця 2023 року.

24 грудня відбулась сесія Харківської облради. Серед близько 30 питань депутати розглянули Програму економічного та соціального розвитку області на 2023 рік.

Серед іншого, 92 млн. грн. заплановано на реставрацію та відновлення музею Сковороди в селі Сковородинівка Богодухівського району. Про це стало відомо з проєктів рішень облради.

На основі документу експерти Харківського антикорупційного центру деталізували витрати.

Отже, 19,7 млн грн витратять на реставрацію пам’ятки архітектури XIX століття — комори з пристосуванням під виставкові та конференційну зали на території Національного літературно-меморіального музею Г.С. Сковороди. Реставрацію планують завершити в 2023 році, зараз об’єкт готовий на 21%. Вартість всієї реставрації комори — 25 млн. грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розстріляна культура. Як на Харківщині рятують пошкоджені музеї та пам’ятки

На реставрацію пам’ятки архітектури місцевого значення — будинок управляючого на території національного літературно-меморіального музею Г.С. Сковороди заплановано 19,2 млн. грн. Цю реставрацію також планують завершити в 2023 році, зараз об’єкт готовий на 17%. Вартість всієї реставрації будинку управляючого — 23,2 млн. грн.

92 мільйони гривень заплановано на реставрацію музею Сковороди. Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info

Нагадаємо, що в ніч на 7 травня російські окупанти обстріляли музей Григорія Сковороди у Сковородинівці (Золочівська громада). Внаслідок обстрілу сталася пожежа, будівля повністю згоріла. Там знищено дах, віконні та дверні рами, почорніли стіни, згоріли речі, які не встигли вивезти з музею. Частину колекції сховали у надійне місце ще на початку війни. З-під попелу дістали статую поета, яка стояла в одній з кімнат.

Музей Сковороди потрапив до програми проєктів, які потребують відновлення та модернізації після збройної агресії рф проти України.

53 млн. грн. планується витратити на розробку проєктно-кошторисної документації та реставрацію пам’ятки історії національного значення – будинок поміщика А. Ковалівського, в якому Г. Сковорода провів останній період свого життя (1790-1794 рр.). 

 

Джерело

Новости Харькова