Харківська область потрапила до числа регіонів, де найчастіше порушують мовний закон

Кожна десята скарга на порушення надходить з Харкова.

З початку 2023 року Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь отримав 455 звернень громадян щодо порушень мовного закону.

47 скарг надійшли з Харківської області. Вона посідає третю сходинку в своєрідному антирейтингу. Найчастіше на порушення законодавства скаржились у Києві (159 звернень) та на Одещині (66). Багато звернень надійшло також з Дніпропетровської, Київської та Миколаївської областей.

У 60% випадків громадяни скаржаться на порушення у сфері обслуговування споживачів.

«192 звернення стосуються відсутності української версії сайтів інтернет-магазинів та веб-сайтів, через які здійснюється обслуговування споживачів, 81 звернення — порушення безпосередньо під час обслуговування», — повідомив Тарас Кремінь.

За результатами розгляду звернень порушників оштрафували.

Неодноразово порушував вимоги мовного закону міський голова Харкова Ігор Терехов. На нього двічі накладали штраф за використання російської мови у Facebook (посадовці мають вести офіційні сторінки в соцмережах українською). Один штраф мер сплатив, а щодо другого судиться з мовним омбудсменом. Не зважаючи на це, Ігор Терехов перейшов на українську мову під час інтерв’ю журналістам та у відеозверненнях до громадян. Сторінки мера в соцмережах також ведуться державною мовою. 

Джерело

Новости Харькова