Харків’яни просять перейменувати сквер, який ще присвячений «дружбі» з Росією

Питання щодо перейменування просять винести на розгляд міськради.

Сквер пропонують назвати на честь тепловиків, аби увічнити їхній подвиг та вшанувати пам’ять тих, хто загинув під час війни.

Дмитро Рик звернувся від імені харків’ян до харківського міського голови Ігоря Терехова з проханням перейменувати сквер «Дружба» у сквер тепловиків — на честь співробітників комунального підприємства «Харківські теплові мережі». Відповідна петиція опублікована на сайті Харківської міської ради.

Сквер «Дружба» відкрили у 2003 році. Назвали на честь «дружніх відносин» між Україною та Росією. Розташований сквер на перетині проспекту Героїв Харкова та вулиці Мефодіївської. Автор петиції зауважує, що ні про яку дружбу не може бути мови, коли Росія відкрила вогонь по Україні.

«Однак 24 лютого 2022 року вся Україна, а особливо Харків, відчули так звану «дружбу» із сусідньою державою. Уже більше року наше місто потерпає від постійних обстрілів російських військових. Ракети, бомби, окупація частини території нашої держави, катування та вбивства мирних людей, зруйнована інфраструктура – така ціна дружби з росією!», — зазначив Дмитро Рик.

У петиції зазначено, що попри обстріли та руйнування інфраструктури комунальне підприємство «Харківські теплові мережі» продовжувало працювати й надавало тепло та гарячу воду. Автор вважає, що сквер може мати назву на честь тепловиків.

«Працівники підприємства мужньо й хоробро виконували свою роботу, попри небезпеку для життя та здоров’я. Завдяки їм ми пережили кінець зими 2022 року та зиму 2022/2023 років. Для всіх харків’ян вони справжні Герої!, — зазначив автор. — З огляду на вищенаведене, з метою увічнення подвигу Героїв-тепловиків та вшанування пам’яті працівників КП «Харківські теплові мережі», які загинули під час війни при виконанні своїх обов’язків, просимо Вас винести на розгляд сесії Харківської міської ради питання перейменування скверу «Дружба», названого на честь дружніх відносин України та росії, у Сквер тепловиків (на честь працівників КП «Харківські теплові мережі»)».

Нагадаємо, електронну петицію харківський міський голова розгляне, якщо вона набере 5000 підписів громадян протягом трьох місяців з дня опублікування. Збір підписів за петицію щодо перейменування скверу «Дружба» розпочався 26 травня. Станом на день 30 травня за неї проголосували 1155 людей. Підтримати ініціативу можна за посиланням тут. 

Як писав KharkovNEWS.info, у Харкові просять демонтувати пам’ятник так званій російсько-українській дружбі, що знаходиться неподалік перехрестя проспекту Героїв Харкова, вулиці Кооперативної та Харківської набережної. 

Джерело

Новости Харькова