Харків’яни обміняли майже 100 000 ламп

Застарілі лампи розжарювання міняють на енергозберігаючі.

Програма обміну ламп запрацювала по всіх містах та селищах міського типу України.

За перший місяць українці обміняли 1,5 мільйона ламп розжарювання на LED-лампи. Харків’яни принесли для обміну 91 000 ламп. Про це повідомили у Міністерстві економіки України.

«Українці вже обміняли майже 1,5 мільйона старих ламп на нові. Найбільше ламп обміняли в Києві – понад 230 тисяч штук. У Дніпрі – 130 тисяч, у Львові – 94 тисячі, у Харкові – 91 тисячу», — розповіли в Мінекономіки.

Із 7 лютого лампи розжарювання обмінюють у містах та селищах міського типу по всій Україні. До цього програма з обміну ламп діяла лише в обласних центрах, а також у Кривому Розі, Краматорську та Покровську. Після поширення програми на всі міста та селища міського типу України до 1300 відділень «Укрпошти» надійшло ще шість мільйонів LED-ламп. У Мінекономіки обіцяють, що найменші села зможуть обміняти лампи до кінця лютого. Наразі українці активно долучилися до обміну ламп.

«Програма обміну ламп для мешканців України має на меті скорочення споживання електроенергії у пікові години. Ми бачимо, що громадяни охоче підтримали урядову ініціативу й активно замовляють лампи для обміну. Сподіваємось, що вже найближчим часом це матиме позитивний вплив на українську енергосистему. Тож, і кількість планових та позапланових відключень електропостачання зменшиться», — розповіла перший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко. 

Нагадаємо, замовити обмін ламп можна у застосунку «Дія»: подати заяву, потім звернутися до відділення «Укрпошти» й обміняти лампи. Одна людина може здати п’ять старих ламп та отримати стільки ж нових LED-ламп.

На енергоощадні лампи 35 мільйонів гривень надав Україні Європейський Союз, ще п’ять мільйонів гривень обіцяє Франція. У Мінекономіки зазначили, що перехід на LED-лампи допоможе знизити споживання електроенергії на 7-10% під час пікових годин.

Як писав KharkovNEWS.info, 19 січня у звільнене місто Ізюм почали надходити світлодіодні лампи.

Джерело

Новости Харькова