Харків витратив 15 мільйонів гривень на ремонт укриттів у минулому році

У середньому ремонт одного укриття коштував 2600 гривень.

Облаштовані понад 2000 укриттів.

У 2022 році у Харкові сплатили за поточний ремонт найпростіших укриттів (підвали) у багатоквартирних будинках 15,6 мільйона гривень. Це будинки, які перебувають на балансі комунального підприємства «Жилкомсервіс». Наразі в місті рекомендовані для використання під час війни 2363 укриттів у підвалах,. Саме в них і проводили роботи. Про це пише Харківський антикорупційний центр із посиланням на відповідь департаменту житлово-комунального господарства Харківської міської ради.

«Окрім того, станом на 22 травня 2023 року до фонду включено 2363 найпростіших укриттів (підвальних приміщень), які рекомендовані для короткочасного укриття населення міста Харкова в разі виникнення надзвичайних ситуацій та в особливий період. Протягом 2022 року у вказаних найпростіших укриттях виконувалися роботи з їх облаштування», — сказано у відповіді.

Однак у 2023 році у багатоквартирних будинках Харкова, що перебувають на балансі «Жилкомсервісу», поки не ремонтували укриття та підвали. Загалом на балансі комунального підприємства «Жилкомсервіс» перебувають близько 6000 багатоповерхових будинків у Харкові. На ремонт укриття в одному будинку витратили близько 2600 гривень.

«Якщо розділити загальну суму ремонту на кількість будинків, то на одну багатоповерхівку комунальної форми власності у місті Харкові прийшлось приблизно 2600 гривень. Для порівняння, Київ в 2023 році виділив понад 350 млн грн на ремонт укриттів. Зокрема, на ремонт підвалів житлових будинків у Києві передбачено спрямувати понад 290 млн грн. Ці приміщення використовують як найпростіші укриття. Окремо 61 млн грн планують витратити на оновлення споруд цивільного захисту у 4 районах столиці. Нині в столиці України налічується понад 4 тисячі укриттів різного виду», — розповіли у ХАЦі.

Документ: ХАЦ

Як писав KharkovNEWS.info, за 2022-2023 роки у школах Харкова підготували 50 укриттів. Найбільше постраждали заклади освіти у Київському, Салтівському, Шевченківському та Індустріальному районах. Крім того, є школи в усіх дев’яти районах Харкова, які треба відновлювати майже з нуля. На сьогодні потрібно відновити 86 шкіл, у них мають заново збудувати укриття. На укриття у школах Харкова та області потрібні мільярди гривень.

Джерело

Новости Харькова