Харків може отримати компенсацію за вилучення військового ПДФО — Гетьманцев

Місто може втратити великий відсоток доходної частини бюджету.

Кабмін у проєкті бюджету на 2024 рік планує забрати у громад податок із зарплат військовослужбовців. У такому випадку Харків втратить понад три мільярди гривень на рік.

Якщо військовий ПДФО все-таки заберуть до спецфонду державного бюджету, то прикордонні міста зможуть розраховувати на дотацію з держбюджету. Про це заявив під час форуму «Харків. Відновлення» народний депутат, колова Комітету з питань фінансів ВР Данило Гетманцев. Харків є у цьому переліку.

«Вирішується передача військового ПДФО до спецфонду державного бюджету, який буде використовуватись на виробництво дронів і оборону. Логіка полягає в тому, що військовий ПДФО у зв’язку із підвищенням виплат військовим збільшив дохідну частину місцевих бюджетів. На правду кажучи, органи місцевого самоврядування отримали ці кошти, не докладаючи зусиль. Ці гроші потрібні безпеці й обороні. Тому є такий занопроєкт, який підтримує президент. Передбачена дотація вирівнювання у 21 млрд гривень для бюджетів, які відчуватимуть нестачу грошей. Це стосується і Харкова передусім. Перенаправлення військового ПДФО дозволить акумулювати 25 мільярдів у цьому році і 100 мільярдів у 2024 році на спецфонд», — сказав Гетманцев. 

За інформацією Харківського міського голови, у разі прийняття рішення щодо військогового ПДФО Харків уже у 2023 році втратить приблизно 650 млн гривень, а за 2024 рік — 3,4 млрд грн.

На думку радниці голови Асоціації міст України з муніципальних питань Оксани Продан, вилучення військового ПДФО ослабить громади, позбавить їх можливості допомагати силам оборони та надавати якісні послуги жителям, але жодних плюсів для Об’єднаних сил Збройних сил України не створить, бо кошти розчиняться в держбюджеті, як і 36% (60% з Києва) нинішнього ПДФО.

Джерело

Новости Харькова