Гуманітарна каша для собак. Жителі Куп’янська об’єднались задля порятунку покинутих тварин

За рік війни бездомних собак та котів у місті побільшало.

Жителі Куп’янська евакуюються та часто лишають своїх домашніх улюбленців напризволяще. Собак та котів взялася рятувати місцева зоозахисниця Вікторія Кручина. Разом з однодумцями та сусідками вона щодня годує десятки тварин і возить їх у Харків на стерилізацію.

Під час війни бездомних тварин у Куп’янську побільшало. Собак та котів почали лишати на вулиці ще під час окупації, коли місцеві жителі  виїжджали до Росії, кидають і зараз, під час організованої евакуації до Харкова. Вони померли б з голоду, аби зоозахисниці, активні пенсіонерки та благодійники не об’єдналися, щоб порятувати чотирилапих. 

Чому в Куп’янську не бояться безпритульних собак?

Тварини-безхатьки — велика проблема на всіх звільнених територіях. Під час окупації чи бойових дій люди виїжджають і не завжди беруть із собою домашніх улюбленців. Коти та собаки потрапляють на вулиці, де часто помирають від обстрілів, голоду та хвороб. Так було, наприклад, у селах на північ від Харкова.

У Куп’янську в безпритульних тварин шанси на виживання набагато вищі. Усе тому, що в місті ще задовго до війни склалася унікальна для Харківської області ситуація: бездомних собак виловлювали, стерилізували, вакцинували та випускали на волю. Стерилізацію у 2016 році започаткували завдяки зусиллям Вікторії Кручиної та її благодійної організації «Промінь милосердя». Волонтерці вдалося переконати місцевих депутатів ухвалити  програму «ВСВВ — вилов, стерилізація, вакцинація, випуск». З того часу ставлення містян до вуличних собак докорінно змінилося.

Вікторія Кручина і її підопічний з чипом. 2020 рік. Фото зі сторінки Вікторії на Facebook

«Якщо в 2016 році багато було крику про те, що собаки нападають на людей, з дітьми боялися ходити, то зараз вже забули про це, змінилося ставлення людей. У нас біля кожного будинку стоять миски для собак, де їх годують, будиночки для кішок, в «АТБ» собаки зимували, і ніхто їх не виганяв», — розповідає Вікторія KharkovNEWS.info.

Перед війною в місті лишалося лише три безпритульні собаки, яких все ніяк не вдавалося виловити та стерилізувати. Але окупація все змінила — люди почали їхати з міста, виганяти тварин на вулицю або навіть полишати в квартирах чи у дворах на прив’язі. На жаль, врятувати вдавалося не всіх. Після звільнення міста почалися обстріли і організована евакуація — також, в основному, без тварин. За словами волонтерки, вулицями бігало багато вівчарок, алабаїв, спанієлів. Породистих собак відносно легко прилаштували, а от безхатькам допомагає традиція, що склалася в місті ще до війни — люди продовжують дбати про тварин. До Вікторії Кручиної приходять люди з усього міста, аби взяти корм, який їх передають благодійники і нагодувати своїх підопічних.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кіт із татуюванням. У Харкові шукають опікунів для тварин-безхатьків

«У нас знайшлися люди, які власними силами годують собак на вулиці. Нещодавно померла старенька жінка, їй було 84 роки, яка годувала усіх собак на своїй вулиці. Ми давали їй корм. Тут же зателефонувала сусідка, і ми взяли на себе цих собак. До мене за кормом приходили навіть зі зламаною рукою, ще одна пенсіонерка, поламала ногу, але все одно телефонує: «Віта, привези, будь ласка, корм для моїх», — розповідає волонтерка.   

На притулки в Куп’янську не покладаються — вони переповнені по всій Україні, бо туди везуть тварин з усіх деокупованих територій. Собак Вікторія розселяє у підвали покинутих багатоповерхівок, щоб вберегти від обстрілів або у двори приватних будинків з дозволу господарів, що виїхали. Якщо не вистачає корму — а його завжди не вистачає — куп’янчани варять для тварин кашу з круп, які видають у якості гуманітарної допомоги. 

Після війни буде багато цуценят

Стерилізація безпритульних тварин, яку завдяки Вікторії та її однодумцям у Куп’янську започаткували 7 років тому, не припинялася навіть під час окупації. Звісно, не за бюджетні гроші — місцевої влади не було, а окупанти долею собак не переймалися. Через знайомих волонтерів вдалося знайти ветеринара біля Сватового. Возила Вікторія своїх собак на стерилізацію і в Шевченкове. Так за час війни волонтерськими коштами вдалося простерилізувати близько 100 тварин.

Зараз пункт стерилізації в Куп’янську все ще не відновив роботу — через постійні обстріли ветеринарні лікарі не ризикують приїздити до міста. Тож волонтери возять тварин до Харкова, у приватну клініку, де їм надали знижку на послугу. Їздять по два-три рази на місяць, за один раз можна простерилізувати 25 тварин, у першу чергу — собак.

Собаки їдуть на стерилізацію в Харків. Фото зі сторінки Вікторії на Facebook

«Зараз у багатьох приватних будинках поселилися військові, і в них є собаки. Думаю, після перемоги, коли вони поїдуть, в нас буде дуже багато цуценят. Але навіть військові вже звертаються до нас, просять допомогти зі стерилізацією. Ось недавно на одному блокпосту собаки понароджували цуценят, ми їх всіх простерилізували — і маму, і дітей — військові були нам дуже вдячні», — каже Вікторія.

Зоозахисникам теж доводиться звертатися по допомогу до ЗСУ. Одного разу на вулиці знайшли цуценя, у шию якого вріс занадто малий для нього нашийник. Зняти його ніяк не вдавалося, а ветеринарів у місті немає, тож довелося звертатися до військового хірурга, який успішно прооперував песика.

Зараз, коли міська програма ВСВВ не працює, волонтери стерилізують та годують тварин лише за рахунок благодійних внесків. Свого часу Куп’янську допомагала кормом громадська організація «Порятунок тварин», але зараз можливостей у них стало значно менше.

Як задонатити на куп’янських собак та котів:

  • Приватбанку 5168742724963073 Кручина Вікторія
  • PayPal [email protected]
  • Монобанк посилання на банку 

Олена Павленко

Джерело

Новости Харькова