Генерали, які наказували захопити Харківщину: СБУ ідентифікувала шістьох осіб

Саме вони віддавали команди на "прорив" із 24 лютого.

Шість представників вищого командування Західного військового округу ЗС РФ брали участь у плануванні, підготовці та веденні бойових дій проти Сил оборони на східному фронті.

Саме вони від 24 лютого віддавали накази російським військам на «прорив» державного кордону України і штурму населених пунктів Харківської області. Крім того, вони сприяли створенню окупаційних адміністрацій від час тичасової окупації.Про це повідомили в СБУ.

«Слідчі СБУ у співпраці з оперативниками Нацполіції зібрали беззаперечні докази вини російських командувачів в особливо тяжких злочинах проти державної безпеки України», — повідомили в Службі безпеки..

Підозру за ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) і ч. 2 ст. 437 (планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни) Кримінального кодексу України висунуто:

  • заступнику командуючого Західним військовим округом ЗС РФ генерал-майору Трубієнку Т.М.;
  • командуючому 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу ЗС РФ генерал-лейтенанту Іванаєву А.С.;
  • начальнику штабу 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу ЗС РФ генерал-майору П’ятаєву А.Ю.;
  • командуючому 1-ї танкової армії Західного військового округу генерал-майору Терещенку М.А.;
  • командиру 3-ї мотострілецької Вісленської Червонопрапорної, орденів Суворова і Кутузова дивізії 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу ЗС РФ генерал-майору Авдєєву О.В.;
  • командиру 144-ї гвардійської мотострілецької Єльнінської Червонопрапорної ордена Суворова дивізії 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу генерал-майору Слєпцову В.В.

Служба безпеки проводить подальші заходи щодо притягнення окупантів до відповідальності за злочини проти України.

Джерело

Новости Харькова