Феєрверки та нічні гуляння: в поліції Харківщини розповіли про заборони у святкові дні 

Порушення заборони щодо піротехніки загрожує крупним штрафом чи навіть кримінальною відповідальністю.

В Харківській області заборонено порушувати комендантську годину та використовувати піротехніку. 
  
У ніч з 31 грудня на 1 січня у Харківській області комендантська година триватиме з 23-00 до 5-00 години, як і зазвичай.

В цей період перебувати на вулиці та в інших громадських місцях заборонено. За словами начальника ГУНП в Харківській області Володимира Тимошко, у святкові дні діятимуть вимоги комендантської години незалежно від того, святковий чи будній день. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як курсуватиме транспорт у Харкові на свята

“Поліцейські ретельно перевірятимуть порушників комендантської години, їх документи, доставлятимуть до підрозділів поліції для встановлення особи. Виходити під час комендантської години можна тільки у разі отримання сигналу про повітряну тривогу, аби дістатися найближчого укриття. При цьому обов’язково мати з собою документ, який посвідчує особу”, — зауважив очільник управління поліції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як у Харкові вимикатимуть світло на свята

Володимир Тимошко закликав громадян не ігнорувати сигнали повітряної безпеки і під час тривоги негайно прямувати до укриття чи захисної споруди. За відсутністю електроенергії, про повітряну тривогу поліція повідомлятиме через гучномовці.

Також заборонено використовувати феєрверки, петарди, салюти та інші піротехнічні засоби.  Поліція обов’язково реагуватиме на такі випадки, — пообіцяв Володимир Тимошко. 

Нагадаємо, під час воєнного стану в Україні заборонено використовувати феєрверки. Правопорушників очікує адміністративна або кримінальна відповідальність. Найсуворіше покарання — за хуліганство (ст. 296 КК України) — штраф від  17 тис. до 34 тисяч гривень, або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до п’яти років. Крім того, до тих, хто зневажає заборону на піротехніку, можуть застосовувати статті Кодексу України про адміністративні правопорушення:

— За статтею 164 Кодексу України порушення порядку провадження господарської діяльності передбачено штраф від 17 тис. до 34 тис. грн. Також у порушників забиратимуть продукцію та гроші, одержані внаслідок вчинення цього правопорушення;

— За статтею 182 КУпАП порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил дотримання тиші в населених пунктах і громадських місцях. За це сплачується штраф від 85 грн до 255 грн, для посадових осіб та суб’єктів господарської діяльності – від 255 грн до 510 грн;

— За статтею 195-6 КУпАП (порушення порядку виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних засобів) штраф становить від 1 020 грн до 1 700 грн з конфіскацією піротехнічних засобів.

За порушення комендантської години законодавство не передбачає відповідальності.  Втім, в Кодексі про адміністративні правопорушення йдеться про покарання за відмову виконувати законне розпорядження чи вимоги патруля. 

Згідно зі статтею 185 Кодексу України це, зокрема:

— штраф від восьми (9924) до п’ятнадцяти (18607) неоподатковуваних мінімумів;

— громадські роботи на строк від 40 до 60 годин;

— виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти процентів заробітку;

— адміністративний арешт на строк до 15 діб.

Як писав KharkovNEWS.info, Терехов просить харків’ян забути про феєрверки та петарди. 

 

Джерело

Новости Харькова