Допомога на дитину: соцзахист Харківської ОВА пояснює, куди звертатися у разі невиплати

За інформацією: Суспільне Харків.

Ілюстративне фото: Pixabay

Частина жительок Харківської області через тимчасову окупацію їхніх громад не змогли отримати виплати на дитину. У чому причина та куди звертатися, щоб їх поновити — Суспільне Харків пояснив директор обласного Департаменту соціального захисту населення Юрій Шпарага.

Причина невиплати допомоги

Існує дві основні причини не отримання соціальних виплат:

  • якщо людина подавала документи на отримання допомоги у лютому. Або Управління соцзахисту населення не встигло опрацювати їх у зв’язку з початком бойових дій (як Куп'янське районе Управління, яке перестало працювати у перший день вторгнення), або документи були опрацьовані, проте до бази на центральний рівень вони не потрапили знову ж таки з тієї самої причини.
  • друга причина пов’язана з несприйняттям певних даних у базах після міграції їх на центральний рівень — десь не проходив IBAN особового рахунку отримувача, ідентифікаційний код, ПІП …

Треба сказати, що уся база отримувачів соціальної допомоги, які опинилися на окупованій території, була централізована. І виплати почали виплачуватися з Києва, не через Управління соцзахисту, а напряму з Міністерства соціальної політики.

Куди звертатися, щоб поновити виплати

Якщо ж людина все-таки не отримала виплати за кілька місяців поспіль, їй доцільно звернутися в одну з цих установ:

  • Управління соціального захисту населення, до якого людина належить територіально. Якщо не має змоги цього зробити, треба надіслати до установи листа;
  • обласного Департаменту соціального захисту населення. Там у ручному режимі допоможуть розв'язати проблему. Майже щодня з березня ми в індивідуальному режимі відпрацьовували випадки, коли людина з якоїсь причини не отримувала виплати.

Яка ситуація з виплатами на дитину в регіоні

На 23 грудня відновлено роботу практично всіх Управлінь соцзахисту населення Харківської області. В Управлінні Куп'янського району є проблеми з набором фахівців, частина людей виявилися колаборантами. Але все ж таки Управління починає працювати.

Люди, які проживали на окупованих територіях, народження дитини оформляли навіть через Дію. Цього достатньо, щоб оформити допомогу. Розміри виплати на дитину не змінилися. 10 320 грн — одноразова виплата та 860 грн — щомісячні виплати, які здійснюються протягом трьох років. Усі гарантії, зобов'язання держави виконуються у повному об'ємі.

Проблем з виплатами немає, є проблеми з доставленням коштів на окуповані території Харківщини. Є певні затримки, пов'язані з відсутністю дозволу військових на доставку у певний регіон. Десь затримка у кілька днів.

Новости Харькова