До Харкова не долетіли десятки російських авіабомб: дані розвідки

Щонайменше 38 КАБів влучили по населених пунктах Росії, більшість не здетонувала.

Російські бомби влучають по території Росії, ворог звинувачує в обстрілах Україну.

Росія скидає плануючі бомби на свою територію. Ймовірно, це трапляється через несправність систем наведення. Про це американське видання The Washington Post із посиланням на внутрішні документи влади Бєлгородської області, які опинилися в його розпорядженні. Документ спочатку перехопила українська розвідка, потім передала The Washington Post. У ньому є таблиця випадків «френдлі фаєр» з посиланням на надзвичайні постанови щодо знешкодження бомб та евакуації.

«Потужні плануючі бомби, які Росія використала з таким великим ефектом, щоб перетворити українські міста на руїни, також падали на її власну територію, як показав внутрішній російський документ. Згідно з документом, отриманим The Washington Post, щонайменше 38 бомб, які сприяли нещодавньому територіальному просуванню Росії, впали в Бєлгородську область на кордоні з Україною в період з квітня 2023 року по квітень 2024 року, хоча більшість з них не здетонувала», — пише The Washington Post.

За інформацією видання, більшість бомб знайшли лісники, фермери та звичайні мешканці прилеглих населених пунктів. У більшості випадків Міністерство оборони Росії навіть не знало місця влучання бомб, тому деякі бомби могли знаходитися там кілька днів. 

Згідно з документом, щонайменше чотири бомби влучили по самому Бєлгороду, ще сім — на околицях. Найбільше, одинадцять бомб, впали на території міста Грайворон. Там частину бомб так і не знайшли, причиною стала «складна оперативна ситуація».

Незалежне російське видання Astra підтвердило, що багато інцидентів у цьому документі збігаються з інформацією, яку воно отримало від місцевих органів влади та з повідомлень у місцевих засобах масової інформації. Хоча бомби зазвичай не спрацьовують, одна з перших бомб, яка влучила по Бєлгороду у квітні минулого року, насправді вибухнула. За день була знайдена друга бомба, вона не розірвалася. Однак місцева влада про падіння бомб на своїй же території мовчить, вона звинувачує в обстрілах Україну. 

«Російські військові тоді визнали, що причиною вибуху був «випадковий викид авіаційного боєприпасу» з російського винищувача-бомбардувальника Су-34. Пізніше в документі було підтверджено, що це була ФАБ-500, плануюча бомба з корисним навантаженням вагою 500 кілограмів або 1100 фунтів. Місцева влада загалом мовчить про інциденти, повідомляючи лише про «нещасні випадки», звинувачуючи українські обстріли або просто не повідомляючи про різні вибухи, які лунають у цьому районі, особливо нещодавно», — зазначає The Washington Post.

Також видання наводить інші дати влучання російських бомб на територію Росії. 4 травня одна бомба впала на Бєлгород, тоді були поранені семеро людей, пошкоджені 30 будинків. Astra писало про падіння ФАБ-500. Однак губернатор Бєлгородщини В’ячеслав Гладков заявив тільки про те, що «стався вибух». 

За вісім днів стався черговий вибух у Бєлгороді, загинуло 17 жителів. Росіяни звинуватили Україну в обстрілі, нібито вона запустила ракету. Проте російська дослідницька група Conflict Intelligence Team зазначила, що це було результатом іншого випадкового бомбардування ФАБ-500 або фальшивої зенітної ракети, яку запустила Росія.

Ще одна плануюча бомба впала у Шебекіно 15 червня. Через вибух обвалилася частина п’ятиповерхового будинку, загинули щонайменше п’ятеро людей. Усього Росія скинула на свою ж територію більше ніж 100 бомб.

«Astra підрахувала, що Росія випадково скинула понад сотню бомб на свою власну територію, а також на окуповані райони на сході України протягом останніх чотирьох місяців — за той самий період, коли спостерігалося значне збільшення використання плануючих бомб. Російський уряд не відповів на прохання прокоментувати документ або повідомлення про невдалі плануючі бомби», — зазначило The Washington Post.

Останніми днями у Бєлгородській області знайшли ще кілька КАБів різної потужності, зокрема елементи найважчого ФАБ-3000. Про це повідомляють російські Телеграм-канали. 

«ФАБ-1500 знайшли 28 червня за кілька кілометрів від села Крутий Лог Бєлгородської області. За деякий час дві авіабомби ФАБ-500 були знайдені у Шебекінському міському окрузі та ще одна — неподалік Крутого Лога. Ближе до вечора за 6 км від селища Маслова Пристань були знайдені частини  боєприпаса ФАБ-3000», — повідомляють пропагандисти.

Названі села знаходяться за кілька кілометрів від українсько-російського кордону та за кілька кілометрів від села Нижній Ольшанець, з якого, зокрема, окупанти скинули ФАБ на відділення «Нової Пошти» у Харкові 30 червня.

Плануючі бомби є радянським пережитком часів холодної війни. Їх розробили як «німі бомби» для скидання на ціль. Росіяни адаптували їх до сучасної війни, модернізували системами наведення УМПК (уніфікований модуль планування та корекції, висувні крила та навігаційні системи). Тому російські літаки можуть запускати їх з відстані 40 миль, яка є недоступною для більшості систем протиповітряної оборони України. Частина бомб є несправною. Плануючі бомби не такі точні, як крилаті ракети. У The Washington Post зазначили, що плануючі бомби дозволяють Росії доповнити недостатній запас тактичних ракет повітряного базування, найкращим захистом України від них є американський зенітно-ракетний комплекс Patriot, однак таких комплексів не вистачає.

Наприкінці березні російські Міноборони оголошувало про розробку нової, більш важкої версії плануючої бомби ФАБ-3000. 21 червня її використали при ударі по Липцях у Харківському районі. Проте вже відомо про дефекти таких бомб. 29 червня ФАБ-3000 влучила у поле біля Шебекіного та вибухнула, жертв не було.

Як писав KharkovNEWS.info, Росія заявила, що вперше в історії людства скинула плануючу ФАБ-3000. Вона впала на лікарню неподалік Харкова.

Автор: Ганна Ткаченко

Джерело

Новости Харькова