До довічного засудили росіянина, який 24 лютого 2022 року наказав стріляти по авто з цивільними на кільцевій у Харкові

За інформацією: Суспільне Харків.

Ілюстративне фото. Розбита російська техніка на окружній дорозі у Харкові. Фото: Суспільне Харків

Київський райсуд Харкова заочно засудив 49-річного російського військового. За даними слідчих, він дав наказ стріляти по автівках з цивільними на окружній дорозі, коли люди хотіли виїхати до Харкова зі сторони Липців. Внаслідок стрілянини, одна людина загинула, двоє були поранені.

Про це 2 травня повідомили пресслужби облпрокуратури та СБУ.

Перед 24 лютого 2022 року засудженого, за версією слідства, призначили командиром батальйонно-тактичної групи (БТГр). Він прибув до Білгородської області РФ заздалегідь, слідчі кажуть, що він знав про підготовку вторгнення.

За даними СБУ, командира з військово-політичної роботи 25-ї окремої мотострілецької бригади звуть Євгєній Зеленов. За даними Харківської обласної прокуратури, саме Зеленов віддав наказ стріляти в людей.

"Декілька російських військових відмовились виконувати злочинний наказ, попросили людей залишити автівки та вийти. Мати з донькою зупинились, військовослужбовці ЗС РФ допомогли їм сховатись, проте їх побачили інші російські військові. Вони почали стріляти по своїх та цих жінках. Внаслідок цього один військовий РФ та мати загинули, а доньці вдалось врятуватися", — повідомили у прокуратурі.

Також, за даними прокуратури, російський командир Євгеній Зеленов у 2008 році брав участь у війні РФ проти Грузії та "підтримував безпеку" у проведенні незаконного референдуму в українському Криму.

Оскільки засуджений поки що переховується від українського правосуддя, строк відбуття ним покарання почне обчислюватись з моменту його фактичного затримання.

Новости Харькова