Десятисантиметрового паразита дістали з тіла жительки Харківщини

Хворобу переносять комахи.

У місті Первомайський зафіксували випадок дирофіляріозу.

До лікарів звернулася 66-річна жителька Первомайського. Вона поскаржилася на почервоніння та гній у лівому оці, біль у голові та оці. Жінку обстежили й виявили в неї десятисантиметрового паразита. Про це повідомили у Харківському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

«Після дообстеження хворій проведено оперативне втручання та видалено нематоду, яка визначена в бактеріологічній лабораторії нашої установи, як дирофілярія розміром 10,0 см. В осередку, за місцем проживання хворої, проведено епідеміологічне та ентомологічне обстеження та запроваджено комплекс протиепідемічних заходів», — розповіли у Центрі контролі.

Із початку року на Харківщини зафіксували три випадки дирофіляріозу. Протягом останніх десяти років у регіоні було близько 100 таких випадків. Захворювання виявляли по всіх районах, окрім Красноградського. Люди приходили до медиків зі скаргами на пухлини у тілі, очах, повіках, свербіж, повзання під шкірою, набряки, почервоніння, біль і підвищену температуру. Хворобу переносять комахи.

«Хворіли люди різних вікових груп та професій протягом усього періоду року, проте найчастіше зверталися за медичною допомогою у період з січня по квітень місяць та з серпня по вересень, що залежало від періоду укусів комарів (з моменту укусу комарів до появи клінічних ознак проходить від 7 до 12 і більше місяців)», — пояснили у Центрі контролю та профілактики хвороб.

Як писав KharkovNEWS.info, у липні у Богодухівському районі зафіксували перший випадок дирофіляріозу. Захворювання діагностували у 60-річної жінки. Лікарі знайшли у місці утворення паразита довжиною 11 сантиметрів. У серпні паразита довжиною 8,5 сантиметра виявили у 67-річної жительки Мерефи.

Джерело

Новости Харькова