Депутати Харківської облради хочуть звернутися до президента з проханням заборонити УПЦ (МП)

Питання винесуть на чергову сесію.

Депутати Харківської обласної ради розглянуть на сесії питання про звернення до президента по двох питаннях: щодо заборони Української православної церкви Московського патріархату та накладання вето на законопроєкт про містобудівну реформу.

Відповідні проєкти рішень опубліковані на сайті Харківської облради.

Звернення депутатів щодо негайної заборони в Україні російської православної церкви, її структурних підрозділів і залежних від неї організацій буде адресовано Президенту України Володимиру Зеленському, Верховній Раді, Кабінету міністрів України, главам місцевих адміністрацій та Конституційному суду. 

У пояснювальній записці зазначається, що під час повномасштабного вторгнення Росії в Україні продовжує діяльність Українська православна церква Московського патріархату, яка до війни активно просувала ідею «братства» з Росією, а зараз серед представників цієї церкви виявляють колаборантів, які співпрацюють з окупантами, поширюють російські наративи, виправдовують російську агресію.

«Неможливо приховати факти здачі цілих єпархій російській православній церкві, агітації за русскій мір і русскоє оружиє, втечі ієрархів-колаборантів до росії, співучасті у викраденні людей, доносів на українських патріотів і ветеранів, священників Православної церкви України та інших злочинів», — сказано у пояснювальній записці.

У самому тексті звернення сказано, що депутати Харківської обласної ради обурені тим, що під час війни в Україні діє УПЦ Московського патріархату. Облрада нагадує про обшуки у Києво-Печерській лаврі, які підтвердили наявність там російських агітаційних матеріалів, що спрямовані на «розкол українського суспільства», та наголошує на непоодиноких випадках колабораціонізму серед представників УПЦ.

Ще одне звернення — щодо повернення до Верховної Ради України з пропозиціями (накладання вето) проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності» (№5655 від 11.06.2021) — адресовано президентові.

У зверненні зазначається, що ухвалений 13 грудня 2022 року закон №5655 від 11.06.2021 за активної участі депутатів від забороненої в Україні партії «ОПЗЖ» передбачає позбавлення місцевого самоврядування можливості результативно вимагати від забудовника дотримування містобудівної документації. При цьому, державна знімає з себе відповідальність за законність під час надання права на будівництво.

«Перевірки законності перекладаються для проведення в «ручному режимі» на експертні організації, що обирає сам забудовник. При цьому суттєво зменшуються і права громадськості на контроль за будівництвом. Позбавлення місцевого самоврядування частини його права, по суті, є порушенням принципів Європейської хартії місцевого самоврядування і намаганням побудувати в інтересах приватного бізнесу систему, вважаємо неприпустимим позбавлення місцевого самоврядування частини його прав», — сказано у пояснювальній записці.

Обидва звернення ініцією фракія «Європейська солідарність». 

Як писав KharkovNEWS.info, сесія Харківської обласної ради відбудеться 14 лютого у режимі відеоконференції. У порядку денному буде 45 питань, депутатські запити та блок «Різне». Зокрема, депутати розглянуть питання про присвоєння звання «Почесний громадянин Харківської області», кадрові питання, серед яких — звільнення Володимира Святаша з посади генерального директора КНП «Обласний центр медичної статистики, здорового способу життя та інформаційно-аналітичної статистики»,  щодо перейменування села Ватутине Харківського району.

Джерело

Новости Харькова