Депортовані з Харківщини діти повернулися додому

У Росії залишаються близько трьохсот примусово вивезених дітей із населених пунктів Харківщини.

Україні вдалося повернути додому 15 українських дітей.

Це діти з міст Харківської та Херсонської областей, що були окуповані ще на початку війни, повідомив уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець.

«Попри всі виклики, ми продовжуємо працювати, щоб українці мали змогу побачити рідних і бути на своїй землі. Так, станом на сьогодні, за даними Національного інформаційного бюро, на територію України повернулися 308 дітей», — написав Лубінець у соцмережах.

Нагадаємо, досі додому не змогли повернутися близько трьохсот депортованих дітей з Харківської області. Усього під час окупації росіяни вивезли більше 500 дітей, близько двохсот вдалося повернути.

«Усього з Харківської області росіяни вивезли 561 дитину. На сьогодні до України повернулися 218 дітей, 118 дітей перебувають в Росії з родичами або в дитячих таборах, місцезнаходження інших 225 дітей ще встановлюється», — передає слова прокурора Харківської області Олександра Фільчакова «Думка».

У разі порушення прав, незаконного переміщення/депортації можна звернутися до Офісу омбудсмена: [email protected]; на гарячу лінію: 0 800 501 720; за телефоном: 044 299 74 08.

У разі депортації дитини треба заповнити онлайн-форму заяви «Повідомити про зникнення/депортацію/примусове переміщення дитини» на сайті childrenofwar.gov.ua у розділі «Надіслати звернення в один клік».

Як писав KharkovNEWS.info, у грудні 2022 року до України повернули трьох дітей, яких вивезли до дитячого табору «Ведмедик» під час окупації Харківщини. Повертати дітей довелося через Європу.

У жовтні вдалося повернути до України 37 депортованих дітей із Харківської області.

Найбільше дітей було депортовано з Куп’янського та Дергачівського районів Харківщини.

Джерело

Новости Харькова