Чотири місяці після удару по нафтобазі у Харкові: наскільки міські річки очистилися після розливу нафтопродуктів

За інформацією: Суспільне Харків.

Річка Уди, Харків, червень 2024 року. Суспільне Харків/Валерія Ємець

Випадок замору риби, який стався у червня — перший після 9 лютого, розповів представник харківського рибоохоронного патруля Олександр Ковальчук.

"Це різні види риб різних розмірів. Ну, і підраховано приблизно 470 тисяч збитків. Повідомлено місцеву владу та правоохоронні органи", — зазначив Ковальчук.

Нині можна сказати, що ми побороли ситуацію, яка могла б привести до протіку нафтопродуктів по течії у Сіверські Донець. Усі служби оперативно спрацювали, допомогла злагоджена робота. Олександр Ковальчукпредставник харківського рибоохоронного патруля

Річка Уди, Харків, червень 2024 року. Суспільне Харків/Валерія Ємець

"Лепеха у брудній воді не росте": що про якість води говорять місцеві жителі

Харківець Сергій Пасько інколи катається на човні по річці Уди, яка тече через західну і південну частини Харкова. За його словами, нині, за пів року після російської атаки по нафтобазі й розливу пального, вода тут стала значно чистішою.

Місцевий житель Сергій Пасько пливе на човні по Удах у Харкові, червень 2024 року. Суспільне Харків/Валерія Ємець

"Гарна річка, багато рибалок приїжджає рибалити. Вода на сьогодні чиста, забруднень немає. Текло довгенько, але тут екологи, рибінспекція приїжджали. Буває, коли водичка підніметься, якась пляма приходить. Але то таке. Воно і в добрий час могло щось плисти, тому що то машини мили, то ще щось", — каже Пасько.

Якби тут була така брудна вода, лепеха тут би не росла. Лепеха у брудній воді не росте. Значить, ще у нас річка не зовсім брудна.

Качка на Удах, Харків, червень 2024 року. Суспільне Харків/Валерія Ємець

На Жихорській греблі на Удах рибалить 71-річний Валерій Салманов. У червні рибалка тут втретє, ловить у річці коропа та карася.

Валерій Салманов рибалить на Жихорській греблі, Харків, червень 2024 року. Суспільне Харків/Валерія Ємець

"Я сам маю спеціальність очищення природних та стічних вод, тому скажу, що зараз річки доволі очистились. Не так, як бажано рибалці, але риба з'явилася. Сьогодні не дуже, тому що погода нерибна — атмосферний тиск знижений. А так, для задоволення — будь ласка", — розповів Салманов.

Що відомо про пожежу у Немишлянському районі Харкова 9 лютого

Ввечері 9 лютого російські безпілотники влучили по нафтобазі у Харкові. Внаслідок влучання стався витік пального, через що спалахнула пожежа. Згоріло щонайменше 15 будинків. Семеро людей, серед яких троє дітей, загинули. Ще троє зазнали поранень.

Внаслідок влучання з нафтобази стався витік нафтопродуктів: за оцінками фахівців, у чотири річки регіони потрапило щонайменше три тисячі тонн продуктів нафтопереробки.

Читати ще

Читати ще Як на Харківщині третій тиждень очищують річки після удару РФ по нафтобазі

Читати ще «Трьох тисяч тонн вистачило б вкрити плівкою весь Харків» — екологиня про наслідки виливу і загоряння нафтопродуктів

Читати ще У річці Немишлі в Харкові вміст нафтопродуктів перевищив норму в 95 разів — Держекоінспекція

Новости Харькова