«Чому відмовляються — я не розумію»: волонтер розповів про евакуацію з найбільш гарячих точок Харківщини

За інформацією: Суспільне Харків.

Дворічна, Харківщина, евакуація людей з селища, яке постійно перебувало під обстрілами, 25 вересня 2022 року. Фото: Metin Aktas/Getty Images

Волонтери "Червоного хреста", які працюють у Харківській області, евакуювали з громад поблизу лінії фронту 15 людей протягом останнього тижня.

Про це Суспільне Харків розповів командир евакуаційного загону "Червоного хреста" Ігор Клименко. Зменшення заявок минулого тижня він пов’язує зі святами.

«Надалі розуміємо, що люди будуть виїжджати»

"Чому відмовляються виїжджати — я не розумію. У мене відповіді немає. Як можна жити в таких умовах, коли немає газу, води, світла, постійні обстріли? Але люди живуть. 80% живуть у підвалах. Виїжджають, коли починає прилітати", — говорить Клименко.

Нині команда Клименка має шість нових заявок на евакуацію з Куп'янська та населених пунктів, що розташовані поруч. Двоє з людей, яких вивозитимуть волонтери, маломобільні — це чоловік та жінка. Клименко говорить, що інтенсивність обстрілів на куп’янському напрямку збільшується.

"Ситуація, динаміка погіршується, на жаль. Обстріли постійні, вони не вщухають. Що стосується Дворічанської ОТГ: все те, що по кордону — всі підлягають евакуації", — додає Клименко.

«Я завжди кажу: життя не вартує ніякої свині, корови, хатівки. Воно одне і його треба продовжувати»

Майже за рік волонтери "Червоного хреста" вивезли з Харківщини понад 27 тисяч людей, розповів Суспільному голова харківської обласної організації Костянтин Башкіров. Евакуацію, яку проводять зараз, волонтер називає дуже небезпечною.

"Це дуже небезпечно для груп евакуації. Це дуже небезпечно для людей, які рухаються, але ми це виконуємо, тому що люди та їхні родичі просять їх вивезти. Ми це робимо під обстрілами", — пояснює Башкіров.

Новости Харькова