Чи стане Тацій вулицею? У Харкові завершили збирати пропозиції щодо перейменування топонімів

Остаточне рішення ухвалюватимуть депутати міськради.

У Харкові завершили збирати пропозиції щодо нових назва для п’яти вулиць, але голосування «за» і «проти» триватиме до 28 травня. Містяни голосують переважно за ті варіанти, які були запропоновані міськрадою і підтримують ініціативу присвоїти топонімам імена загиблих героїв російсько-української війни. Думки розділилися лише щодо перейменування вулиці Студентської.

Харків’яни поки що не визначилися, хочуть вони мати вулицю Василя Тація чи ні. Трохи більше половини проголосували «проти», трохи менше — «за». У будь-якому випадку, результати голосування не будуть обов’язковими до виконання. Не громадяни, а депутати міськради вирішуватимуть, перейменовувати Студентську чи ні.

«За» і «проти» ректора

У Харкові потрібно перейменувати більше 500 вулиць, назви яких так чи інакше пов’язані з Росією чи Радянським Союзом. Процес деколонізації у місті йде повільніше, ніж в інших обласних центрах. За рік змінили усього 22 топоніми. Наприкінці березня у міськраді винесли на голосування пропозицію дати нові назви ще п’яти вулицям: чотири з них назвати на честь військових, які загинули в боях за звільнення Харківської області, а одну — вулицю Студентську біля Молодіжного парку — перейменувати на честь колишнього ректора Юридичного університету Василя Тація, який помер 28 вересня 2022 року.

Стосовно військових в учасників електронного голосування майже не виникло заперечень. Станом на 1 травня по 1% містян голосували проти топонімів на честь Влади Черних та Олега Громадського, 2% проти вулиці Дмитра Коцюбайла, 5% не хочуть перейменування вулиці Плеханівської на вулицю Георгія Тарасенка. З вулицею Василя Тація все набагато складніше. У голосуванні взяли участь 18 852 людини. 58% з них не підтримують пропозицію, інші — підтримують. Протягом квітня, поки тривало голосування, ці цифри неодноразово змінювались то на користь перейменування, то проти.

Фото: скриншот сайту Харківської міськради

У прихильників та противників вулиці Тація є свої агрументи. У міськраді нагадують, що Василь Тацій — Герой України, академік, лауреат чисельних премій, багаторічний член Харківського міськвконкому та чисельних комітетів. Вулицю Студентську запропонували перейменувати на його честь, хоча вона й не підпадає під вимоги закону про деколонізацію, бо ректор впродовж останніх 20 років проживав саме там. 

Противники перейменування наголошували на тому, що Харків — студентське місто, тож у ньому має бути вулиця Студентська. Багато згадали про комуністичне минуле Тація, який був членом ЦК КПРС, пригадали, як під головуванням Тація тоді ще Юридична академія підтримала висування Леоніда Кучми на третій президентський термін, хоча це і суперечило Конституції. Кучма третій раз обиратися не став, але згадки про спробу видатних харківських юристів перетворити Україну на типову пострадянську автократичну державу лишились.

«За надану послугу Тацій отримав від Кучми звання Героя України. Не дивно, що багато вихованців Тація, отримавши дипломи і посади у судах, прокуратурі, СБУ та інших правоохоронних органах примножують корупцію, а дехто зрадив Україну», — написала на своїй сторінці у Facebook депутатка міськради Ірина Гончарова, яка активно виступила проти перейменування.

Членство в ЦК КПРС за законом мало б завадити перейменуванню вулиці на честь Василя Тація. Але ректор належить до виняткових випадків.

«Що стосується його участі в керівництві компартії, то це підпадає під дію закону про деколонізацію. Разом з тим, існують винятки щодо тих людей, які зробили внесок у розвиток української культури, науки і так далі. Крім того, Тацій є Героєм України. Тому є певна колізія: з одного боку, він обіймав керівні посади в органах партії, з іншого — відноситься до виняткових випадків за внесок у науку», — пояснила KharkovNEWS.info начальниця північно-східного відділу Українського інституту національної пам’яті Марія Тахтаулова.

Таким винятком, наприклад, у багатьох містах стали вулиці Тичини. Павло Тичина був і міністром освіти УРСР, і членом ЦК КПУ, але при цьому залишив видатний літературний спадок, тому для його імені в основному роблять виняток.

Як вирішуватиметься доля вулиць?

Пропозиції щодо перейменувань міськрада завершила приймати 28 квітня, Але проголосувати за запропоновані варіанти ще можна на сайті мерії.

«Громадське обговорення триває два місяці. Тобто 28.04-28.05.2023 можна висловитися і проголосувати, подати свої зауваження не можна, лише за/проти/утримався», — пояснили в пресслужбі міськради.

До війни громадські обговорення щодо перейменувань вулиць зазвичай відбувалися очно. Електронна система обговорення теж допускається, хоча цієї весни вона давала збій. Безліч харків’ян на початку голосування скаржилися, що можуть віддати голос лише за одну пропозицію з п’яти, а подальші голоси не враховуються. У міськраді заявили, що причиною стали технічні негаразди — через кілька днів їх подолали.

Електронне голосування, крім того, дає змогу одній людині проголосувати кілька разів, якщо вона змінює IP-адресу та вказує інший e-mail, що теж може позначитись на достовірності результатів голосування. Але якою б не була громадська думка — вона не є вирішальною.

«За законом, проведення громадських обговорень обов’язкове, тобто орган місцевого самоврядування повинен знати думку громади. Але дослухатися чи не дослухатися — це вже вирішують депутати на сесії під час голосування», — розповіла Марія Тахтаулова.

У Харківській області є приклад, коли депутати «провалювали» перейменування. Минулого тижня на сесії Первомайської міськради не вдалося перейменувати місто на Добродар: з 16 депутатів «за» проголосували дев’ять, інші або висловились проти, або не прийшли на сесію. 

Олена Павленко

Джерело

Новости Харькова