Чи можуть 17-річні випускники виїхати за кордон? Роз’яснення військового комісара Харківської області

Юнаки зобов'язані пройти медкомісію.

До 18 років юнаки не можуть бути мобілізовані.

Це значить, що районні територіальні центри комплектування не заперечують проти того, щоб випускники могли залишити територію України, але остаточне рішення про те, випускати людину чи ні, все одно залишається за прикордонниками.

«Він (юнак до 18-ти років, — ред.) для РТЦК для заходів мобілізації нецікавий. До 18 років людина мобілізації не підлягає. Якщо людині не виповнилось 18 років і він перетинає кордон — ну хай перетинає, ми на цей процес не впливаємо», — розповів військовий комісар Харківського обласного територіального центру комплектування полковник Володимир Арап.

Юнаки 2006 року народження взимку та навесні мали пройти приписну медичну комісію, яка визначить ступінь придатності людини до військової служби. Здорові хлопці отримують приписне свідоцтво, а якщо людина має якісь вади здоров’я, їй дають тимчасове посвідчення. ЦІ документи необхідно завжди носити з собою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харківський військком запевняє, що людей без досвіду не відправлять у зону бойових дій

Приписні медкомісії працювали з січня по березень включно, але якщо юнак не встиг її пройти, він все ще може це зробити і зараз.

«Якщо людина не встигла пройти медкомісію, у нас є таке поняття, як доприписка, її проходять юнаки 2006 року, а також ті, які не встигли чи не змогли минулого року або два роки тому», — каже Арап.

Заочно отримати приписне свідоцтво або тимчасове посвідчення неможливо, треба особисто прибути до РТЦК.

Джерело

Новости Харькова