Через війну понівечені 160 агропідприємств у Харківській області: перелік

Це підприємства у п'яти районах області, а також у Харкові.

Через війну постраждали 163 підприємства, фірм та фермерських господарств у Харківській області.

На сесії Харківської обласної ради депутати планують визнати обставини непереробної сили від 24 лютого та затвердити перелік сільськогосподарських підприємств, які постраждали через російське вторгнення. Про це стало відомо з відповідного проєкту рішення, опублікованому на сайті Харківської облради.

«Визнати обставини, що склалися на території Харківської області у зв’язку з російською військовою агресією проти України та стали підставою введення воєнного стану в Україні, обставинами непереборної сили з 24 лютого 2022 року до дня припинення чи скасування воєнного стану», — сказано у проєкті рішення.

У пояснювальній записці сказано, що до Харківської облради раніше звернулася значна кількість агропромислових підприємств. Представники цих підприємств пояснили, що їхні земельні ділянки, рухоме та нерухоме майно знаходилися на тимчасово окупованих територіях та у зонах бойових дій. Майно було повністю або частково знищено. Сплачувати податки підприємства не можуть. Тому вони попросили облраду визнати наведені обставини непереборною силою та внести підприємства до переліку постраждалих.

«Зазначені обставини з 24.02.2022 до їх офіційного закінчення є надзвичайними, невідворотними та об’єктивними обставинами для суб’єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб по договору, окремим податковим та/чи іншим зобов’язанням/обов’язком, виконання яких/-го настало згідно з умовами договору, контракту, угоди, законодавчих чи інших нормативних актів і виконання відповідно яких/-го стало неможливим у встановлений термін внаслідок настання таких форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили)», — зазначено у пояснювальній записці.

Зазначимо, у переліку постраждалих через війну агропромислових підприємств є зареєстровані в Ізюмському районі (наприклад, «Хлібопродукт», «Терра», «Злагода», «Успіх Слобожанщини»), Куп’янському («Зоря», «Бурлуцьке», «Первомайське», «Овочі Слобожанщини»), Чугуївському («Гракове», «Базаліївський колос», «Благодатне»,»Артемівські зорі»), Богодухівського («Басово», «Лан»), Лозівського («Колос»), Харківського районів («Промінь», «Обрій»), а також у місті Харків (С-Альфа Грин»).

Які агропромислові підприємства постраждали через війну:

Перелік: Харківська обласна рада

Як писав KharkovNEWS.info, у листопаді 2022 року було відомо про понад 70 постраждалих у Харківській області через війну сільськогосподарських підприємств. На той час було пошкоджено та зруйновано щонайменше 322 одиниці сільськогосподарської техніки та обладнання. На 13 фермах загинули тварини.

Джерело

Новости Харькова