«Це як німці захопили б Простоквашино». Росія заявляє про захоплення на Харківщині села, якого не існує

За інформацією: Суспільне Харків.

На місці колишньої Тимківки на Куп’янщині — поля. Google Maps

Російські військові стверджують, що захопили село Тимківку, що розташоване у Куп'янському районі Харківської області.

Відповідне повідомлення з’явилося у Telegram-каналі Міністерства оборони РФ 11 червня.

"Активними діями підрозділів угруповань військ "Захід" звільнені населені пункти Артемівка (Луганська обл. — ред.) та Тимківка Харківської області", — йдеться у зведенні Міністерства оборони РФ від 11 червня 2024 року.

На мапі України такого села не існує, населений пункт зник ще за радянських часів, розповів Суспільне Харків речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Назар Волошин.

За словами речника, територія, де раніше розташовувалося Тимківка (неподалік окупованого села Орлянського — ред.), контролюється українськими військовими. Заява про захоплення села, якого не існує, може бути частиною російської інформаційно-психологічної операції, припускає Волошин.

"Так стається, коли воюєш за старими радянськими мапами. Скоріш за все (заява про захоплення села — ред.) ІПСО, пропаганда працює", — сказав Назар Волошин.

Керівник Куп'янської РВА Андрій Канашевич у коментарі Суспільному сказав, що Тимківка не існує з середини 80-х років.

"На сьогодні на місці цього села, якщо подивитися на мапу, буде просто зоране поле сільськогосподарське. Навіть не всі старожили Куп’янського району зараз точно можуть згадати місце, де воно розташовувалося", — сказав Канашевич.

Якась піар-акція, яка не має під собою жодних реальних історій. Вибачте мені, але можна посміятися — це як німці захопили б Простоквашино. Приблизно така історія. По тому напрямку позиції наші хлопці тримають. Ситуація контрольована і вона там стабілізована.

"Думаю, це вони роблять виключно для внутрішнього користувача для того, щоб показувати певні успіхи на Куп’янському напрямку. Виключно для росіян розраховано, тому що люди не завжди будуть розбиратися, чи існує село, чи не існує. Ті населені пункти, які на тому боці й перебувають під контролем окупантів, ці села, вони просто стерті з обличчя землі — їх там немає. А тут — чисте поле. Якщо кажуть, що вони захопили, то показали б на мапі, але це важко знайти, навіть якщо намагатися пошукати", — сказав Андрій Канашевич.

Новости Харькова