«Був сендвіч з плит та постраждалих». Як рятувальник-верхолаз з Харкова витягає людей з-під завалів під час війни

За інформацією: Суспільне Харків.

Робота з гасіння пожежі та розбору завалів у центрі Харкова після атаки РФ. Фото надане співрозмовником

Рятувальник Сергій Білоус альпінізмом займався з дитинства. Для роботи обрав фах рятувальника-верхолаза. За час вторгнення Білоус діставав людей з-під завалів та виконував роботи на висоті до 70 метрів, щоб убезпечити людей від уламків, які могли падати з пошкоджених війною будинків.

Про імпровізацію у роботі та порятунок Сергій Білоус розказав Суспільне Харків. Далі — пряма мова.

"На початок вторгнення людей не вистачало"

До війни навички альпінізму застосовувались під час порятунку людей із замкнених порожнин — це теплотраси, куди безхатченки спускаються зігрітись, а потім не можуть самостійно вибратись через травми, отримані під час спуску. Або вже загиблих людей буває потрібно вилучити з подібних місць.

Виконання висотних робіт на супермаркеті після влучання ракети РФ. Фото надане співрозмовником

На початок вторгнення людей не вистачало, оскільки це було новим для нашої служби, такі масштаби. Спочатку нас було двоє, потім ще декілька осіб пройшли навчання за спеціальністю рятувальника-верхолаза.

Зараз роботу виконують два розрахунки. Розрахунок наш складається з 4 людей — це водій, представник головного управління та два альпіністи. Інший розрахунок — рятувальники на чолі з офіцером з рятувальної частини.

"Психологічно підготовлені"

Почали ми роботу в середині березня, наша перша задача була — демонтаж тих конструкцій, що нависають. Далі ми проводили розбір завалу, який утворився від руйнування шести поверхів. Такий колодязь вийшов. Всі завали у підвальному приміщенні та на першому поверсі.

Пошук та вилучення тіла загиблої жінки у с. Докучаєвське. Фото надане співрозмовником

Під час розбирання завалів виявили тіла кількох загиблих на різних рівнях. Самі ставилися спокійно, холоднокровно, оскільки це наша робота, ми психологічно підготовлені до того, що таке може трапитись. Найскладніше — коли ти розумієш, що людина жива, і ти розумієш, що потрібно якнайшвидше з небезпечних зон її евакуювати та надати допомогу.

Дуже приємно, коли люди дякують, приносять нам чай, печиво, коли ми бачимо, що в них самих нічого немає, розбита хата, а вони підходять та кажуть: "Хлопці, йдіть поїжте, йдіть випийте чаю, дякуємо вам за вашу роботу"

"Сендвіч з людей і плит"

На Нових Будинках ми врятували двох людей через автодрабину, дісталися до вікна 4 поверху, але там був такий сендвіч з плит та потерпілих…

У кімнаті на підлозі був чоловік, йому затисло руку між столом та плитою, на цій плиті зверху перебувала жінка, над нею зверху також були плити. Ми поступово спочатку звільнили жінку, а далі деблокували руку чоловіка і його також врятували по автодрабині.

Про розбори завалів у Будинку рад

Всі роботи виконуються за допомогою альпіністського спорядження. Що саме буде точкою кріплення мотузок — вирішуємо, виходячи з певного об'єкта.

На Харківській обласній адміністрації був спеціальний підіймач, який має висоту 54 м повністю висунутим, оскільки всередині відбулося руйнування всіх шести поверхів і там не було за що закріпитися.

Харківський будинок рад. 21 листопада 2022 року. Фото: Олександра Новосел/Суспільне Харків

На фоні інших об’єктів обласна адміністрація складна була тільки в тому, що потрібно було один поверх дуже щільного пилу з бетону розбирати вручну. Висоту одного технічного поверху. Це приблизно 3,5-4 м.

Щоб застосувати кран, потрібно було б повністю розбирати кут адміністрації, розламувати стіну, щоб далі кран міг працювати.

Після того, як ми один поверх звільнили, у віконний проріз зміг дістатися спеціальний пристрій, маніпулятор з ковшем на базі машини КрАЗ, називається цей пристрій "Антей". І він вже ковшем зміг нам допомагати, виконувати за 5 хвилин ту роботу, яку ми виконували за три дні.

Робота верхолазів на Салтівці

Найбільша висота — це 16 поверх. На Салтівці ми працювали зазвичай на 16-типоверхових будинках. 16 поверх, технічний поверх та дах, тобто фактично це рівень 18 поверху. Приблизно метрів 60-70.

Демонтаж аварійних конструкцій на Північній Салтівці влітку 2022 року. Фото надане співозмовником

Подібні руйнування траплялися з побутових причин — це вибухи газу, десь раз на п’ять років. З початком війни такі ситуації траплялися десятками за день.

Масштаби руйнувань вражали

Був один об’єкт, 16-типоверховий будинок, де було зруйновано технічний поверх, 16-й та 15-й. Складність полягала в тому, що зовнішня коробка залишилась відносно ціла, але загрожувала падінням, а вся внутрішня частина була зруйнована. І нам потрібно було поступово розібрати. Там був великий ризик та велика небезпека, але все зробили на досить високому рівні. Цю роботу ми виконали за два дні.

Демонтаж аварійних конструкцій на Північній Салтівці. Фото надане співрозмовником

Ми застосовували нові прийоми з інструментом, дечому ми навчалися в ході роботи. Це імпровізація, застосування сили, фізичних параметрів з фізики — маленька опора, великий важіль. Навіть такі моменти ми згадували й передбачали подальшу поведінку конструкції, щоб це було безпечно для нас та інших рятувальників.

Авторки: Вікторія Черникова-Берездецька, Марія Солодовнік.

Новости Харькова