Братську могилу більшовиків на Харківщині просять перенести

Пам'ятник і братська могила розташовані у Валках.

Рештки з братської могили просять перенести на кладовище.

У місті Валки хочуть демонтувати пам’ятник більшовикам, розташований по вулиці Стадіонній. Це — братська могила 1918-1921 років, повідомили у відділі культури, молоді та спорту Валківської міської ради.

Пам’ятник занесений у Державний реєстр нерухомих пам’яток України, тому демонтувати його можна лише після того, як він буде вилучений із цього реєстру. Ухвалити таке рішення може центральний орган влади, подання має зробити департамент культури та туризму Харківської обласної військової адміністрації, Українське товариство охорони пам’яток історії та культури або інші громадські організації, які займаються питаннями охорони культурної спадщини.

Однак, як зазначили у відділі культури, братські могили, занесені в Державний реєстр нерухомих пам’яток України, не підпадають закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Ліквідація братських могил вважатиметься вандалізмом. Тому відділ культури у Валках хоче перенести останки з братської могили на кладовище.

«Для вирішення питання у правовому полі, та, враховуючи думку валківчан, відділ культури, туризму, молоді та спорту підготував пакет документів до Департаменту культури і туризму Харківської обласної військової адміністрації з проханням порушити клопотання перед Міністерством культури та інформаційної політики України щодо перенесення останків борців за владу рад на одне з кладовищ м. Валки, що дасть змогу вирішити цю проблему у рамках чинного законодавства», — розповіли у відділі культури.

Фото: Вадим ПоздняковФото: Вадим ПоздняковФото: Вадим Поздняков

Як писав KharkovNEWS.info, Ізюмська міська військова адміністрація звернулася до Міністерства культури та інформаційної політики України за дозволом на демонтаж пам’ятника Волоху в Ізюмі.

Джерело

Новости Харькова