Більше половини харків’ян не сплачують комуналку

Люди повертаються до міста, але поки що погано платять за комунальні послуги.

Харківська міськрада вимушена дотувати комунальні підприємства.

Рівень оплати комунальних платежів у Харкові наразі становить 40,7%, це велике скорочення у порівнянні з минулим роком. Багато людей виїхали з Харкова на початку війни й не могли сплачувати рахунки за комунальні послуги. Зараз мешканці повертаються у місто й надходження за спожиті комунальні послуги є, повідомив міський голова Ігор Терехов в ефірі національного телемарафону.

«Стосовно боргів за комунальні послуги, ви розумієте, що Харків із першого дня війни потерпає від снарядів, були бойові дії на околицях міста, тому багато мешканців Харкова у той час виїхали з міста, і вони не могли сплачувати комунальні послуги. Зараз тенденція така, що харків’яни повертаються до своїх домівок, там, де є така можливість, щоб жити у Харкові. Що стосується тенденції, то якщо взяти в абсолютних цифрах, то зараз процент мобілізації платежів 40,7% (це ті, що оплачують). У порівнянні з минулим роком це велике скорочення, але зараз ми маємо тенденцію, коли люди приїжджають до міста, вони все ж таки сплачують комунальні платежі. Це стосується теплопостачання, водопостачання, квартплати, тому зараз трохи ситуація вирівнюється», — сказав Терехов.

За словами Ігоря Терехова, зараз із міського бюджету виділяють дотації комунальним підприємствам Харкова, аби вони вчасно могли виплачувати зарплатню своїм співробітникам. Також гроші йдуть на усунення дефектів, які виникають унаслідок відключення електропостачання та гідроударів.

«Нам доводиться знаходити можливості у міському бюджеті, щоб датувати ці наші комунальні підприємства. Зараз наші комунальні підприємства не мають боргів по зарплатні, забезпечені певним резервом матеріальних цінностей, які вони використовують при аварійних ситуацій», — зазначив Терехов.

Як писав KharkovNEWS.info, раніше КП «Харківводоканал» зверталося до мешканців Харкова з проханням своєчасно сплачувати за водопостачання та водовідведення. Кошти необхідні на ремонти на зовнішніх трубопроводах та внутрішньобудинкових системах, відновлення насосних станцій, упорядкування оглядових колодязів та водонапірних колонок, встановлення пожежних гідрантів, закупівлю палива для техніки, матеріалів для ремонтних робіт й обладнання. 

Джерело

Новости Харькова