Білий Дім профінансує друк шкільних підручників після російської атаки на харківську друкарню

На "Фактор-друці" згоріли 50 000 екземплярів книг.

Уряд США пообіцяв допомогти надрукувати підручники для 12 000 українських шкіл. 

У Міністерстві освіти і науки України обіцяють, що завдяки партнерству США підручниками забезпечать учнів 1–2 класів — загалом 3,2 млн примірників. На друк Уряд США виділив $8,3 мільйони. Білий Дім оголосив про це рішення напередодні 24 червня після того, як Росія знищила цех найбільшої в Україні друкарні «Фактор-друк».

«Росія веде війну не лише проти українських військових, але й проти українського народу.  23 травня 2024 року в результаті російського удару було зруйновано друкарню «Фактор-Друк» у Харкові, одну з найбільших друкарень у Європі. Це частина триваючого знищення Росією друкарень у Харкові та інших містах України. Харківські друкарні виробляють значний відсоток усіх книжок в Україні, включно з підручниками для українських дітей. Наносячи удари по цих друкарнях, Росія атакує українську систему освіти. Ми не дозволимо Росії досягти успіху», — повідомили в Уряді США. 

У МОН сподіваються, що завдяки цій підтримці наймолодші школярі отримають всі підручники вчасно. Гроші на друк отримають українські видавництва, які перемогли в конкурсах, — отримали гриф МОН та набрали від 10 000 голосів за результатами вибору закладів загальної середньої освіти.

«Дякуємо Президенту Джо Байдену та народу США, а також Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) за підтримку української системи освіти», — йдеться у заяві МОН.

Як писав KharkovNEWS.info, після російської атаки на друкарню компанії «Фактор-друк» українське книговидання чекає велика криза. Під загрозою опинилися навіть шкільні підручники — їх не надрукують вчасно, якщо підприємство не відновлять у найшвидші терміни. 

Росіяни ударили ракетами С-300 по друкарні уранці 23 травня. У цеху загинули семеро людей.

Джерело

Новости Харькова