Батько пішов на фронт, щоб допомогти сину: історія родини нацгвардійців з Харківщини

За інформацією: Суспільне Харків.

Нацгвардійці Максим та Михайло Матвієнки. Лютий 2023 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

Батько та син разом звільняли окуповані території Харківщини від загарбників. Першим на фронт потрапив Максим Матвієнко. Михайло говорить, хвилювався за сина, тому вирішив приєднатися до нього. Після звільнення Харківщини, чоловіки перейшли до Луганської області.

Михайло та Максим Матвієнки вже майже рік як на фронті. Михайло каже, до сина приєднався у травні. Вирішив піти на фронт, щоб допомогти Максиму.

"Поки з ним був зв'язок, почував себе спокійно. А потім, коли вони пішли звільняти Чугуїв, електромережі були пошкоджені й зв'язку вже не було. Почав хвилюватись за нього — де він, що він, живий чи неживий", — каже Михайло Матвієнко.

Нацгвардієць Михайло Матвієнко. Лютий 2023 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

Служать батько та син у лавах Нацгвардії. У Максима та Михайла схожі позивні — "Ящур" та "Кобра". Разом вони звільняли Балаклію, Ізюм та Борову.

"Окупанти кидали все своє майно, техніку та зброю. Місцеві розповідали, російські військові знали, що ми будемо йти, а тому за два дні до нашого наступу почали дуже швидко збиратись і тікати", — згадує Максим.

Нацгвардієць Максим Матвієнко. Лютий 2023 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

Покинуту російську техніку українські військові забирали собі. Її ремонтували та замальовували знаки окупантів, а після — вертали на фронт вже під українським прапором, каже Максим.

Після деокупації Харківщини Михайло та Максим звільняли Луганщину. Поблизу Кремінної вони потрапили під обстріл артилерії.

"Ми виносили з поля бою товаришів з травмами середньої важкості. А потім внаслідок ударів отримали контузію. Стало зле, і нас евакуювали", — розповідає Михайло.

Останній місяць батько та син лікуються в Харкові. Обидва кажуть — після реабілітації планують повернутися на фронт.

Новости Харькова