Архітектори передали ідеї відбудови Харкова Норману Фостеру і чекають відповіді

Експертна група представила бачення повоєнного Харкова.

У звіті на 40 сторінках викладені 15 базових питань, зокрема відбудова житлових мікрорайонів, водний каркас, майбутнє ринку «Барабашово», доля міських кладовищ, децентралізація Харкова.

Цей звіт дев’ятеро учасників групи на чолі з Дмитром Фоменком напрацьовували пів року. Вони його називають аналізом, маніфестом, таким собі «діагнозом місту». Тепер м’яч на боці англійців: благодійний фонд Нормана Фостера має дати свою оцінку і за потреби відкорегувати бачення харківських архітекторів.

«Ми говоримо про перспективи розвитку, переосмислення території міста», — говорить учасник робочої групи Максим Розенфельд.

Це поки що не план відбудови повоєнного Харкова, а лише пропозиції, узгодження позицій. Англійці протягом пів року так само напрацьовували власні ідеї щодо Харкова. Деякі з них уже відкинули. Наприклад, від них була пропозиція побудувати завод з переробки бетонних плит, які лишаються від понівечених будинків. Але цього «матеріалу» у місті немає: усе, що можна було, забрали військові для будівництва захисних споруд. 

Усі ідеї, які харківські архітектори передали англійським колегам, вони поступово будуть озвучувати на місцевому рівні. Однією з таких буде пропозиція про децентралізацію Харкова. Її народила війна.

«Згадайте, як ми у перші дні війни читали про обстріли у Київському районі й не розуміли, де це — у П’ятихатках, на Північній Салтівці чи де», — пояснює Розенфельд. 

Архітектори розробили нову карту, де значаться 105 ментальних, як вони говорять, невеликих районів. Це не значить, що їх має бути більше сотні. Але означає, що існуюча схема міста із поділом на дев’ять районів уже віджила.

Фото: KharkovNEWS.info

Як писав KharkovNEWS.info, у Харкові планують будувати нові мікрорайони та транспортні розв’язки із використанням сучасних технологічних розробок. Новий генеральний план міста розробляє британський архітектор Норман Фостер. Генплан обіцяють показати до кінця 2022 року.

Джерело

Новости Харькова