Аеророзвідка — крила та очі гармат: інтерв’ю з розвідником 45-ї артилерійської бригади

За інформацією: Суспільне Харків.

Василь Дубовий. Січень 2023. Фото: Суспільне Харків

Василь Дубовий — розвідник 45-ї артилерійської бригади. Про те, чи ходять його колеги за лінію фронту, яка середня тривалість життя дрона та чому малі промислові та цивільні дрони відіграють важливу роль у повномасштабній війні — читайте та дивіться в інтерв'ю з Василем Дубовим.

Розвідники допомагають працювати артилерії

В чому полягає ваша робота, які ваші завдання?

Окрема артилерійська бригада має вести вогонь на великій відстані. Українські вогневі засоби можуть вести вогонь на відстані 10, 15, 20, 25, 35 та 38 кілометрів.

Командир гармати, який наводить постріл, не бачить цілі. Його потрібно здійснити у якусь невідомість.

«Ми знаємо, що є ворог. Задача артилерійської розвідки — з’ясувати точне місце розташування, класифікацію сили засобів окупантів і допомогти навести нашу артилерію прямо в ціль».

Ваша зброя — дрони?

Можуть бути дрони, які літають або плавають. Може бути щось, що слухає радіоефір і шукає де знаходяться російські засоби радіовипромінювання.

Фото ілюстраційне: Суспільне Харків

Це постійний потік інформації, який потрібно грамотно опрацювати, відсіяти зайве, зрозуміти ключові речі про окупантів, вчасно передати дані командуванню.

Коли бачимо на відео, що гармата кудись стріляє, а брутальний чоловік жорсткою рукою смикнув ручку і снаряд полетів, до цього моменту ще близько двох десятків людей протягом одного-двох тижнів вели роботу, щоб дійти до пострілу та ураження.

У вас є окрема людина в підрозділі, яка потім передивляється записи з дронів і відбирає звідти шматочки, які варто опублікувати?

Командир бригади переглядає окремі шматочки, щоб оцінити якість та рівень злагодження і результати роботи. Але з цим мають справу розвідники, ті, хто управляє вогнем артилерії, командування бригади.

Ви тільки збираєте інформацію чи можете командувати?

Розвідники не можуть командувати артилерією. Вони допомагають їй працювати.

Саме ми проводимо першу класифікацію. Борт у повітрі приймає рішення, чи продовжувати розвідувати конкретну ціль, чи краще змінити маршрут.

Він звертає увагу на первинні ознаки, допомагає зрозуміти, що це за об'єкт. Це може бути щось скрите, замасковане. Можуть бути муляжі, які мають завдання викликати хибний вогонь, щоб відвести його від потрібних цілей.

Розвідки в розумінні XX століття, коли розвідник йде фізично за лінію фронту вже не існує?

«Частина завдань потребують, щоб люди ходили в розвідку ногами. Частину — потрібно виконати крилами, іншу — супутниковими знімками».

Це комплекс роботи з великим потоком інформації. Але ми не можемо опиратися тільки на один сенсор. Вони є взаємодоповнюючими.

"Промислові та цивільні дрони відіграють важливу роль у цій війні"

Чи правда, що дрони — розхідники, яка в середньому тривалість життя дрона?

Інколи потрібно недостатньо навченим військовослужбовцям дати достатню кількість дронів, щоб вони могли виконувати своє завдання. Навіть, коли немає часу їх готувати місяць чи два на нову спеціалізацію.

Фото ілюстраційне: Суспільне Харків

В армії, де людина є цінністю, набагато доречніше воювати за допомогою техніки. Техніка втрачається — її можна знов виготовити, купити.

Група може втратити два маленьких дрони за один день, а може успішно працювати з технікою два тижні.

Малими побутовими дронами забезпечують роботу до п'яти-шести кілометрів смуги. І на цьому рівні немає військових аналогів українського виробництва.

Є аналоги військового призначення, які передали з-за кордону, але їх кількість мізерна у порівнянні з цивільними.

«Малі промислові та цивільні дрони відіграють зараз важливу роль у цій війні. Вони дають максимально практичний ефект для артилерії».

Чи є дрони-ветерани, яким дають імена, по-іншому обслуговують?

В мене є дрон, який успішно відпрацював всю осінь на херсонському напрямку. Був багато разів у кризових ситуаціях, він і далі виконує свої завдання.

Думаю, назву його "Марія", тому що саме Марія допомогла нам розпочати з ним працювати.

Що є на озброєнні вашої бригади, чи є нові західні зразки засобів враження?

Відома ситуація, що в Україні багато артилерійських запасів були знищені протягом останніх років на складах, які детонували.

Ми вступили у повномасштабну війну з запасами значно меншими, ніж мали війська РФ.

Оскільки радянські зразки не можуть використовувати постріли, тобто заряд та снаряд натівського зразка, прийшлося переходити на нові зразки озброєння, перенавчати велику кількість людей.

Це розв'язує основну проблему — маємо достатню кількість пострілів.

Мені хотілося б бачити самохідні гаубиці, тому що я мав досвід з причіпними гаубицями.

Така техніка має більші проблеми з переміщеннями у складну погоду, тому що тягачі мають їх додатково тягнути. Навколо працює особовий склад. Люди ризикують набагато більше своїм життям і здоров'ям, ніж коли працюють у броньованій самохідній гаубиці.

З жорстокими відео знищення ворога потрібно працювати військовим

Чи маєте ви час, можливість та бажання передивлятися чужі відео в мережі, як сусідній підрозділ вражає окупантів?

Якщо людина сумлінно займається своєю справою, часу на війні залишатиметься мало. Тотальних викликів багато, які пов'язані з різними питаннями — з забезпеченням, управлінням, аналізом.

Проблеми, недоліки, недопрацювання сиплються швидше, ніж знаходяться рішення на них. Тому кожен день є робота з впорядковування хаосу для того, щоб досягнути якихось цілей.

Як ви ставитеся до жорстоких відео знищення ворога, чи вони потрібні?

На війні стати злим, агресивним надзвичайно легко. В таких станах можна почати приймати імпульсивні рішення. Але не бачу, що це веде нас до поміркованого успіху.

Я розумію, що відео, де можна побачити руки на паркані, а ноги на будинку, дають людям певну сатисфакцію, що ми завжди будемо так робити з окупантами. Тому що вони прийшли у наш дім, ми цього не просили, тому будемо їх знищувати.

Але це буде мати складні наслідки, коли суспільство буде жити у тотальній агресії. Думаю, з подібними відео потрібно працювати військовим. Для аналізу своїх дій, для пошуку кращих рішень.

Проте після війни має наступити інший час, коли ми зможемо її відпустити та почати жити іншим життям.

Новости Харькова