«20 днів у Маріупол» Мстислава Чернова представить Україну на «Оскарі-2024»

Український оскарівський комітет визначив претендента.

На «Оскар» претендує стрічка про злочини окупантів у Маріуполі.

18 вересня Український оскарівський комітет обрав стрічку, що представить країну на «Оскарі». Серед претендентів у номінації «Найкращий міжнародний повнометражний фільм» буде документальний фільм харківського журналіста та фотографа Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі». Стрічку разом із Черновим створювали фотограф Євген Малолєтка та продюсер Василіса Степаненко. Вони були останніми журналістами, які залишалися і працювали в окупованому Маріуполі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харківські журналісти стали лауреатами Пулітцерівської премії

«У стрічці показаний початок повномасштабного вторгнення, бомбардування пологового будинку та порятунок автора стрічки та його колег з Associated Press з оточеного російськими військами міста. Фільм було обрано шляхом голосування членами Українського Оскарівського Комітету, головою якого є Валентин Васянович», — розповіли у Facebook Українського оскарівського комітету.

До національного відбору потрапили п’ять стрічок. Окрім «20 днів у Маріуполі», це — «Залізні метелики» (Роман Любий), «Памфір» (Дмитро Сухолиткий-Собчук), «Терикони» (Тарас Томенко), «ШТТЛ» (Адрієн Уолтер).

Зазначимо, 96-та церемонія вручення премії «Оскар» має відбутися 10 березня 2024 року. 

Як писав KharkovNEWS.info, Мстислав Чернов отримав приз глядацьких симпатій на американському фестивалі незалежного кіно Sundance за фільм «20 днів у Маріуполі» у січні 2023 року. Завдяки роботі Чернова та Малолєтки світ дізнався про злочини росіян у Маріуполі: гуманітарну катастрофу, викликану облогою, масові поховання мирних мешканців, наслідки бомбардування пологового будинку №3. Медіафайли фотографи надсилали, ховаючись під сходами біля розтрощеного продуктового магазину — з єдиного місця в Маріуполі, де зберігався зв’язок.

Джерело

Новости Харькова