Рада безпеки ООН зібралась на засідання через ракетний удар по Грозі на Харківщині

На засіданні також обговорюють атаку на Харків.

Україна ініціювала проведення засідання через удар по Харківщині.

У понеділок 9 жовтня Рада безпеки ООН проводить засідання, на якому обговорює обстріл села Гроза Шевченківської громади (Куп’янський район). Засідання проходить на запит української делегації у питанні «Підтримання миру та безпеки України». Воно розпочалося о 10:00 за східноамериканським часом і о 17:00 — за київським. Засідання транслює «Суспільне».

Засідання розпочалося із доповіді заступниці генерального секретаря ООН із політичних питань і питань розбудови миру Розмарі Ді Карло. Вона бере участь у засіданні онлайн. Пані Ді Карло розповідає про російську атаку на Грозу та Харків, кількість загиблих і поранених, а також зазначає, що кількість жертв через російську війну може збільшитися, якщо ситуація не зміниться.

«Пане головуючий, у четвер 5 жовтня невеличке село Гроза у Куп’янському районі Харківської області в Україні зазнало нищівного нападу на цивільних осіб, одного з найбільших із початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Принаймні 52 людей загинули, згідно з повідомленнями, коли ракетою влучили у магазин і кафе, інші поранені. Одна шоста населення Грози знищена, усі родини зазнали втрат. Усі, хто загинули, зібралися там на поминки через похорон місцевого мешканця, який теж загинув у цій війні. І спеціалісти ООН на місцях зібрали імена 19 жінок, 15 чоловік і одного хлопчика. Це все цивільні особи. Я повторюю слова генерального секретаря, який засудив цей жахливий напад. І менше, ніж через за добу після цього, був знову напад на цивільних осіб. Це було у центрі Харкова. У другому за розміром місці в Україні. І там було вбито 10-річного хлопчика і 67-річну бабусю, десятки людей були поранені, у тому числі 11-місячне немовля. І цей напад був також у район, де були ресторани і інші заклади цивільної інфраструктури. Нещодавні напади на Харків збільшують перелік цивільних осіб, які загинули чи постраждали через російське вторгнення, через цю війну, яка є порушенням і статуту ООН, і міжнародного права. Офіс верховного комісаріату з прав ООН перевірив, що 8900 цивільних людей загинули вже у результаті цієї війни. Кількість цивільних осіб, які верифіковані, як поранені, це більше 17 000, із них 1800 — це діти, але це тільки верифіковані цифри. Скоріше за все реальні цифри значно вищі, і їх буде ще більше, якщо поточна ситуація триватиме», — сказала Розмарі Ді Карло.

Раніше представники Місії ООН назвали ракетний удар по Грозі одним із найстрашніших злочинів Росії в Україні.

«Ми працюємо за запитом вашого уряду, – повідомила канадська правозахисниця Даніель Белль, яка з початку серпня цього року очолила моніторингову місію ООН з прав людини в Україні. – Те, що тут сталося – найсмертоносніша атака цього року…Зарано робити офіційні висновки, але як людина можу сказати, що я плакала. Це жахливо. Це – найгірше, що я бачила за той час, що знаходжусь в Україні. 52 життя загублено за одну секунду».

Як писав KharkovNEWS.info, російські військові вдарили «Іскандером» по Грозі удень 5 жовтня. Удар здійснили по магазину і кафе, де проходили поминки. Там знаходилися близько 60 людей. Через обстріл загинула 51 людина. Серед загиблих був 8-річний хлопчик. На ранок 9 жовтня експерти змогли ідентифікувати тіла 49 людей.

Як писав KharkovNEWS.info, Харків загарбники обстріляли 6 жовтня близько 7:00. Ракети «Іскандер» впали у Київському та Основ’янському районах. Унаслідок обстрілу Харкова постраждали 30 людей: 20 чоловіків, дев’ять жінок віком від 18 до 85 років та 11-місячний хлопчик. Загинули двоє людей — хлопчик 10 років і його 67-річна бабуся.

Джерело

Новости Харькова