Абітурієнтів на Харківщині побільшає у порівнянні з 2023 роком

В області планують створити близько 50 тимчасових екзаменаційних центрів.

Цьогоріч національний мультипредметний тест будуть здавати приблизно 17 000 абітурієнтів з Харківської області.

Це не тільки сучасні 11-класники, а й випускники минулих років, студенти закладів професійно-технічної освіти. Ця цифра поки що орієнтовна, але вона майже уполовину більша від кількості абітурієнтів, які складали НМТ-2023. 

 «На даний момент орієнтовна кількість учасників НМТ становить 17 000 осіб. Це випускники закладів загальної середньої освіти попередніх років, а також абітурієнти, які завершують здобуття загальної середньої освіти у школах, профтехах або закладах фахової передвищої освіти. Ми плануємо створити близько 50 тимчасових екзаменаційних центрів у десяти населених пунктах. У яких саме, не будемо розголошувати через безпеку», — повідомила під час брифінгу директорка департаменту науки і освіти ХОВА Ольга Безпалова.

До цього переліку входять усі 11-класники, що залишаються на Харківщині, а також закріплені за школами регіону, але перебувають в інших областях та за межами України. 

Минулого року, за даними директора Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександра Сидоренка, НМТ складали 12 170 абітурієнтів, переважна більшість — на території Харкова та області. Із чим пов`язане збільшення кількості імовірних вступників, достеменно невідомо. Орієнтовна цифра у 17 000 — це дані з єдиної освітньої бази, якою користуються у ХОВА та у ЦОЯО. Ольга Безпалова не виключає, що зростання може бути пов`язане з поверненням жителів області додому.

«Це пов`язане з тим, що люди повертаються додому і громади створюють освітні простори, де діти можуть навчатися хоча би у позашкільній освіті. Це дозволяє абітурієнтам надолужити освітні втрати у 2022-2023 роках. Це також один із стимулів для повернення додому», — вважає Безпалова. 

Але у порівнянні з роками до повномасштабної війни кількість бажаючих вступати до вишів (для цього потрібні результати НМТ) значно скоротилася: до 2021 року на Харківщині щорічно складали ЗНО не менше 20 000 випускників. 

Реєстрація на основну сесію, яка триватиме з 14 травня по 25 червня, розпочнеться 14 березня і триватиме до 11 квітня. Протягом цього часу абітурієнти матимуть можливість зареєструватися у своїх кабінетах і подати усі необхідні документи. Для тих осіб, які не зможуть з будь-яких причин це зробити протягом визначеного терміну, буде надано додаткову можливість: з 10 по 15 травня.

Цього року НМТ складається з трьох обов`язкових предметів: математика, українська мова, Історія України та одного довільного. Тестування триватиме 240 хвилин із перервою у 20 хвилин між двома блоками. 

 

 

 

Джерело

Новости Харькова